Przepis na barszcz czerwony na zakwasie. Ta receptura może Was zaskoczyć!
Przepis na barszcz czerwony na zakwasie, jest na wagę złota! Wigilia bez tego znakomitego dania, nie istnieje. Oczywiście w dzisiejszych czasach, możemy bez trudu zakupić gotowy barszcz. Jednakże jego smak nie będzie porównywalny do tego, który możemy uzyskać z domowych receptur. Ten smak nie będzie do podrobienia. Czerwony barszcz będzie znakomity! Przejdźmy zatem do sposobu wykonania.
Barszcz - przepis krok po kroku:
Składniki na zakwas
- 2,5 kg buraków
- około 3 l solanki (3 l wody + 3 łyżki soli)
- 5 ząbków czosnku
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz czarny
- około 1/2 szklanki soku z ogórków
Składniki na barszcz:
- 2,5 l bulionu warzywnego
- 1 l zakwasu buraczanego
- 300 ml soku z buraków
- 1 kg buraków
- szklanka czerwonego wina
- ziele angielskie
- liście laurowe
- goździki
- kilka ząbków czosnku
- 1 laska cynamonu
- 30 g suszonych grzybów + pół litra wrzątku
- sól, pieprz, majeranek
- 1-2 jabłka
- kilka łyżek soku cytrynowego
- kilka łyżek miodu
- ocet - do smaku
Zakwas z buraków - wykonanie:
- Umyj buraki i pokrój je.
- Następnie ułóż je w wielkim słoiku, przekładając czosnkiem i przyprawami.
- Zalej solanką. Dolej sok z ogórków.
- Całość wymieszaj. Odstaw na około siedem dni, na blat. Co jakiś czas mieszaj.
- Przykryj lnianą ściereczką.
Barszcz czerwony - wykonanie:
- Namocz grzyby. Wykonaj to poprzedniego wieczoru.
- Wlej bulion, zakwas, sok z buraków, wywar z grzybów i wino do garnka.
- Włącz mały ogień.
- W tym czasie, obierz buraki i pokrój jabłka.
- Dodaj je do barszczu.
- Gotuj przez godzinę.
- W międzyczasie dopraw do smaku przyprawami. Dołóż miód i posiekany czosnek. Wyciśnij sok z cytryny do smaku.
- Dopraw octem.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Barszcz czerwony - przepis pani Joli
Przepis na barszcz czerwony pani Joli jest bardzo szybki i łatwy. Receptura blogerki nie potrzebuje już chyba żadnych recenzji. Przepisy autorki są zawsze świetnym wyborem. Precyzyjne, praktyczne i zawsze się udają.
Przepis na szybki barszcz wigilijny:
Składniki:
- 2 l wody
- pół kilograma upieczonych i starych buraków
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- około 25 g suszonych grzybów
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
- zakwas z buraków 0,5 l
- sos grzybowo - sojowy do smaku
Wykonanie:
- Namocz grzyby. Możesz moczyć je około 20 minut. Później zagotuj je.
- Dodaj obrane i starte warzywa (oprócz buraków).
- Dodaj pokrojonego pora.
- Zalej wodą.
- Wlej sos grzybowo - sojowy
- Dopraw do smaku przyprawami. Dołóż ugotowane grzyby.
- Buraki umyj i zapiecz w piekarniku do miękkości.
- Później zetrzyj je na tarce.
- Dodaj je do wywaru. Dopraw czosnkiem, cukrem, sokiem z cytryny oraz majerankiem.
- Po zagotowaniu, przecedź przez sitko. Dolej zakwas.
- Opcjonalnie dopraw do smaku.
Zobacz też: Potrawy świąteczne, które można mrozić - przygotujcie je w listopadzie, a przed świętami będziecie mogli sobie podziękować