Aromatyczny barszcz czerwony na domowym zakwasie - przepis ''palce lizać''. Sprawdź, jak go zrobić

Barszcz czerwony na domowym zakwasie to kulinarny majstersztyk! Wigilia bez czerwonego barszczu to nie Wigilia. W artykule przepis na domowej roboty barszcz na ekologicznym zakwasie.

Przepis na barszcz czerwony na zakwasie. Ta receptura może Was zaskoczyć!

Przepis na barszcz czerwony na zakwasie, jest na wagę złota! Wigilia bez tego znakomitego dania, nie istnieje. Oczywiście w dzisiejszych czasach, możemy bez trudu zakupić gotowy barszcz. Jednakże jego smak nie będzie porównywalny do tego, który możemy uzyskać z domowych receptur. Ten smak nie będzie do podrobienia. Czerwony barszcz będzie znakomity! Przejdźmy zatem do sposobu wykonania.

Barszcz - przepis krok po kroku:

Składniki na zakwas

  • 2,5 kg buraków
  • około 3 l solanki (3 l wody + 3 łyżki soli)
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz czarny
  • około 1/2 szklanki soku z ogórków

Składniki na barszcz:

  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 1 l zakwasu buraczanego
  • 300 ml soku z buraków
  • 1 kg buraków
  • szklanka czerwonego wina
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • goździki
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 laska cynamonu
  • 30 g suszonych grzybów + pół litra wrzątku
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1-2 jabłka
  • kilka łyżek soku cytrynowego
  • kilka łyżek miodu
  • ocet - do smaku

Zakwas z buraków - wykonanie:

  1. Umyj buraki i pokrój je.
  2. Następnie ułóż je w wielkim słoiku, przekładając czosnkiem i przyprawami.
  3. Zalej solanką. Dolej sok z ogórków.
  4. Całość wymieszaj. Odstaw na około siedem dni, na blat. Co jakiś czas mieszaj.
  5. Przykryj lnianą ściereczką.

Barszcz czerwony - wykonanie:

  1. Namocz grzyby. Wykonaj to poprzedniego wieczoru.
  2. Wlej bulion, zakwas, sok z buraków, wywar z grzybów i wino do garnka.
  3. Włącz mały ogień.
  4. W tym czasie, obierz buraki i pokrój jabłka.
  5. Dodaj je do barszczu.
  6. Gotuj przez godzinę.
  7. W międzyczasie dopraw do smaku przyprawami. Dołóż miód i posiekany czosnek. Wyciśnij sok z cytryny do smaku.
  8. Dopraw octem.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Barszcz czerwony - przepis pani Joli

Przepis na barszcz czerwony pani Joli jest bardzo szybki i łatwy. Receptura blogerki nie potrzebuje już chyba żadnych recenzji. Przepisy autorki są zawsze świetnym wyborem. Precyzyjne, praktyczne i zawsze się udają.

Przepis na szybki barszcz wigilijny:

Składniki:

  • 2 l wody
  • pół kilograma upieczonych i starych buraków
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • około 25 g suszonych grzybów
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
  • zakwas z buraków 0,5 l
  • sos grzybowo - sojowy do smaku

Wykonanie:

  1. Namocz grzyby. Możesz moczyć je około 20 minut. Później zagotuj je.
  2. Dodaj obrane i starte warzywa (oprócz buraków).
  3. Dodaj pokrojonego pora.
  4. Zalej wodą.
  5. Wlej sos grzybowo - sojowy
  6. Dopraw do smaku przyprawami. Dołóż ugotowane grzyby.
  7. Buraki umyj i zapiecz w piekarniku do miękkości.
  8. Później zetrzyj je na tarce.
  9. Dodaj je do wywaru. Dopraw czosnkiem, cukrem, sokiem z cytryny oraz majerankiem.
  10. Po zagotowaniu, przecedź przez sitko. Dolej zakwas.
  11. Opcjonalnie dopraw do smaku.

Zobacz też: Potrawy świąteczne, które można mrozić - przygotujcie je w listopadzie, a przed świętami będziecie mogli sobie podziękować

Więcej o: