Karkówka na świąteczny obiad z majerankiem
Karkówka na świąteczny obiad powinna być aromatyczna i kruchutka w środku. To w końcu popisowe danie! Boże Narodzenie to dla wielu wyjątkowy czas świętowania. Przepyszny i uroczysty posiłek jest przysłowiową kropką nad i. Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Już teraz warto zastanowić się, nad przepisem na obiad. Poniżej pierwsza z naszych propozycji.
Karkówka świąteczna - przepis:
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej - dobrej jakości
- kilka ząbków czosnku
- majeranek, pieprz, sól
Wykonanie:
- Umyj mięso.
- Osusz je ręcznikiem papierowym.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj przyprawy.
- Natrzyj porządnie mięso przyprawami i czosnkiem.
- Zawiń folią aluminiową. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Później obsmaż karkówkę na patelni, na oleju.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Ustaw piekarnik na tryb góra - dół.
- Umieść karkówkę w brytfance.
- Umieść na środkowej pozycji.
- Piecz przez około 120 minut. Podlewaj sokiem, który powstaje w wyniku pieczenia.
- Po około 60 minutach przełóż na drugą stronę.
- Po upieczeniu zostaw na kwadrans w piekarniku.
Zobacz wideo Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka
Świąteczna karkówka według Ani Starmach
Świąteczna karkówka w wydaniu Ani Starmach? Zdecydowanie tak! Autorka kulinarnego portalu cieszy się dużą sławą i autorytetem. Jeżeli zależy Wam na pysznej karkówce, to zdecydowanie warto skorzystać z wiedzy blogerki. Prosty przepis znajdziecie poniżej.
Karkówka na święta - przepis Ani Starmach:
Składniki:
- 1 kg karkówki
- sól, pieprz - do smaku
Składniki na marynatę:
- 3-4 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka ząbków czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
Wykonanie:
- Przygotuj marynatę.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Mięso opłucz w zimnej wodzie. Osusz. Przypraw solą i delikatnie pieprzem.
- Natrzyj mięso przygotowaną marynatą. Odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij mięso.
- Rozgrzej piekarnik.
- Piecz do czasu, aż będzie gotowa.
* Czas pieczenia i temperaturę ustal indywidualnie, w zależności od grubości mięsa. Zasada pieczenia jest prosta 1 kg mięsa o średniej grubości to mniej więcej godzina pieczenia. Jednak należy, co jakiś czas kontrolować stopień wypieczenia mięsa i dostosować czas do jego miękkości.
Pieczona karkówka w przyprawach
Świąteczna pieczona karkówka w przyprawach to kolejna propozycja podania mięsa. Aromatyczne przyprawy podkręcą smak. Przepis wymaga czasu. Mięso powinno znajdować się dłużej w marynacie.
Składniki:
- 2 kg karkówki
- kilka ząbków czosnku
- pół szklanki białego wina
- 4 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, liście laurowe, goździki, ziele angielskie
- kilka łyżek masła
- 2 pomarańcze, jabłka
Wykonanie:
- Opłucz mięso i osusz.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj do niego przyprawy. Natrzyj mięso przygotowaną mieszanką.
- Dołóż masło. Mięso umieść w brytfance. Rozłóż przyprawy.
- Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia podziurkuj mięso. Natrzyj ponownie z każdej strony masłem, przyprawami.
- Rozgrzej piekarnik do około 250 stopni.
- Wlej wino do naczynia. Obłóż mięso jabłkiem i pomarańczami.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 20 minut. Przykryj.
- Zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz przez około 1 godzinę i 45 minut.
- Po upływie połowy czasu przewróć mięso na drugą stronę. Przykryj mięso.
- Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do ostudzenia.
Zobacz też: Pierogi na święta to popisowe danie wielu Polaków. Zobacz, jak eksperci robią ciasto i nietypowy farsz