• Link został skopiowany

Za to danie obiadowe zbierzesz w święta mnóstwo komplementów. Zobacz, jak łatwo się je robi

Świąteczny obiad musi być wyjątkowy i uroczysty. Odpowiednio przyrządzone mięso, zrobi prawdziwą furorę. Chcesz popisać się przed teściami? Ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę!
Karkówka na obiad świąteczny - aromatyczna, miękka, rozpływa się w ustach przy każdym kęsie! Czego chcieć więcej? Zdjęcie ilustracyjne
istock / fotek

Karkówka na świąteczny obiad z majerankiem

Karkówka na świąteczny obiad powinna być aromatyczna i kruchutka w środku. To w końcu popisowe danie! Boże Narodzenie to dla wielu wyjątkowy czas świętowania. Przepyszny i uroczysty posiłek jest przysłowiową kropką nad i. Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Już teraz warto zastanowić się, nad przepisem na obiad. Poniżej pierwsza z naszych propozycji.

Karkówka świąteczna - przepis:

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej - dobrej jakości
  • kilka ząbków czosnku
  • majeranek, pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Umyj mięso.
  2. Osusz je ręcznikiem papierowym.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj przyprawy.
  4. Natrzyj porządnie mięso przyprawami i czosnkiem.
  5. Zawiń folią aluminiową. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  6. Później obsmaż karkówkę na patelni, na oleju.
  7. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Ustaw piekarnik na tryb góra - dół.
  8. Umieść karkówkę w brytfance.
  9. Umieść na środkowej pozycji.
  10. Piecz przez około 120 minut. Podlewaj sokiem, który powstaje w wyniku pieczenia.
  11. Po około 60 minutach przełóż na drugą stronę.
  12. Po upieczeniu zostaw na kwadrans w piekarniku.
Zobacz wideo Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka

Świąteczna karkówka według Ani Starmach

Świąteczna karkówka w wydaniu Ani Starmach? Zdecydowanie tak! Autorka kulinarnego portalu cieszy się dużą sławą i autorytetem. Jeżeli zależy Wam na pysznej karkówce, to zdecydowanie warto skorzystać z wiedzy blogerki. Prosty przepis znajdziecie poniżej.

Karkówka na święta - przepis Ani Starmach:

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • sól, pieprz - do smaku

Składniki na marynatę:

  • 3-4 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu

Wykonanie:

  1. Przygotuj marynatę.
  2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  3. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  4. Mięso opłucz w zimnej wodzie. Osusz. Przypraw solą i delikatnie pieprzem.
  5. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą. Odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.
  6. Następnego dnia wyjmij mięso.
  7. Rozgrzej piekarnik.
  8. Piecz do czasu, aż będzie gotowa.

* Czas pieczenia i temperaturę ustal indywidualnie, w zależności od grubości mięsa. Zasada pieczenia jest prosta 1 kg mięsa o średniej grubości to mniej więcej godzina pieczenia. Jednak należy, co jakiś czas kontrolować stopień wypieczenia mięsa i dostosować czas do jego miękkości. 

Pieczona karkówka w przyprawach

Świąteczna pieczona karkówka w przyprawach to kolejna propozycja podania mięsa. Aromatyczne przyprawy podkręcą smak. Przepis wymaga czasu. Mięso powinno znajdować się dłużej w marynacie.

Składniki:

  • 2 kg karkówki
  • kilka ząbków czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, liście laurowe, goździki, ziele angielskie
  • kilka łyżek masła
  • 2 pomarańcze, jabłka

Wykonanie:

  1. Opłucz mięso i osusz.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Dodaj do niego przyprawy. Natrzyj mięso przygotowaną mieszanką.
  4. Dołóż masło. Mięso umieść w brytfance. Rozłóż przyprawy.
  5. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
  6. Następnego dnia podziurkuj mięso. Natrzyj ponownie z każdej strony masłem, przyprawami.
  7. Rozgrzej piekarnik do około 250 stopni.
  8. Wlej wino do naczynia. Obłóż mięso jabłkiem i pomarańczami.
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 20 minut. Przykryj.
  10. Zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz przez około 1 godzinę i 45 minut.
  11. Po upływie połowy czasu przewróć mięso na drugą stronę. Przykryj mięso.
  12. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do ostudzenia.

Zobacz też: Pierogi na święta to popisowe danie wielu Polaków. Zobacz, jak eksperci robią ciasto i nietypowy farsz

Więcej o: