Kto nie lubi domowych placuszków rodem z przepiśnika babci. Kultowy smakołyk można serwować na deser, kolację, śniadanie czy szybką przekąskę. Warto jednak pamiętać o jednej zasadzie, która pomoże się wspiąć na "racuchowe" wyżyny. Wszystko to za sprawą małej modyfikacji przy liście składników.
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Placki lepsze niż na maślance. Zamień nabiał na słodki składnik
Nie da się ukryć, że prosta, swojska kuchnia kryje wiele smaków, aromatów i soczystych kolorów. Wybornych przepisów nie brakuje, jednak królują te proste i szybkie w przygotowaniu. Właśnie dlatego rumiane placuszki cieszą się tak dużym zainteresowaniem - nie tylko obłędnie smakują, ale są też niskobudżetowym rozwiązaniem na śniadanie, obiad czy kolacje.
Klasyczne racuchy najczęściej robi się na maślance lub mleku. W naszym przepisie na próżno jednak szukać tego typu nabiału. Zastąpiliśmy go słodką, gęstą wersją, czyli mlekiem skondensowanym. Taki duet nie może się nie udać, placuszki wyjdą puszyste niczym obłoczek, rumiane i obłędnie wyrośnięte. Warto zadbać jednak o piękne podanie np. z miodem, syropem klonowym czy domowymi konfiturami.
Takich placków nie robi nawet babcia. Wszystko przez dodatek mleczka
Składniki:
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 4 czubate łyżki mąki,
- jajko,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- jabłko,
- cukier,
- odrobina cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przelej mleko skondensowane, wbij jajka i wszystko dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier waniliowy, odrobinę cukru np. brązowego oraz odrobinę soku z cytryny. Składniki ponownie wymieszaj.
- Teraz stopniowo dodawaj do masy suche składniki, czyli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając.
- Jabłko pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce. Wrzuć do ciasta razem z cynamonem. Połącz składniki.
- Na rozgrzanej patelni do smażenia naleśników (lub z odrobiną masła) wylej porcję ciasta. Racuszki smaż z obu stron na złoty, rumiany kolor.
- Gotowe placuszki serwuj z ulubionymi dodatkami np. miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem czy dowolnym sosem. Smacznego!