Idealne placuszki bez dodatku mleka? Z tym zamiennikiem będą miękkie jak poduszeczki

Domowe placuszki to klasyka z którą na próżno konkurować. Szczególnie jeśli te dosłowne rozpływają się w ustach i są perfekcyjnie wyrośnięte. Idealne ciasto to żaden wyczyn, wystarczy bowiem zamienić tradycyjny nabiał, na słodki zamiennik. Dzięki tej metodzie otrzymamy pulchne, rozkoszne i niebywale smaczne placuszki.

Kto nie lubi domowych placuszków rodem z przepiśnika babci. Kultowy smakołyk można serwować na deser, kolację, śniadanie czy szybką przekąskę. Warto jednak pamiętać o jednej zasadzie, która pomoże się wspiąć na "racuchowe" wyżyny. Wszystko to za sprawą małej modyfikacji przy liście składników. 

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Placki lepsze niż na maślance. Zamień nabiał na słodki składnik 

Nie da się ukryć, że prosta, swojska kuchnia kryje wiele smaków, aromatów i soczystych kolorów. Wybornych przepisów nie brakuje, jednak królują te proste i szybkie w przygotowaniu. Właśnie dlatego rumiane placuszki cieszą się tak dużym zainteresowaniem - nie tylko obłędnie smakują, ale są też niskobudżetowym rozwiązaniem na śniadanie, obiad czy kolacje

Klasyczne racuchy najczęściej robi się na maślance lub mleku. W naszym przepisie na próżno jednak szukać tego typu nabiału. Zastąpiliśmy go słodką, gęstą wersją, czyli mlekiem skondensowanym. Taki duet nie może się nie udać, placuszki wyjdą puszyste niczym obłoczek, rumiane i obłędnie wyrośnięte. Warto zadbać jednak o piękne podanie np. z miodem, syropem klonowym czy domowymi konfiturami.

Takich placków nie robi nawet babcia. Wszystko przez dodatek mleczka

Składniki: 

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 4 czubate łyżki mąki,
  • jajko,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • jabłko, 
  • cukier,
  • odrobina cynamonu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski przelej mleko skondensowane, wbij jajka i wszystko dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier waniliowy, odrobinę cukru np. brązowego oraz odrobinę soku z cytryny. Składniki ponownie wymieszaj. 
  2. Teraz stopniowo dodawaj do masy suche składniki, czyli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. 
  3. Jabłko pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce. Wrzuć do ciasta razem z cynamonem. Połącz składniki. 
  4. Na rozgrzanej patelni do smażenia naleśników (lub z odrobiną masła) wylej porcję ciasta. Racuszki smaż z obu stron na złoty, rumiany kolor. 
  5. Gotowe placuszki serwuj z ulubionymi dodatkami np. miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem czy dowolnym sosem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.