Zalewa na bazie octu, przypraw i miodu, a jej głównym składnikiem jest czerwone warzywo. Przysmaki zrobione w ten sposób będą świetne jako przekąska, dodatek do obiadu lub sałatek. Podpowiadamy jak zrobić dobrą paprykę na zimę do słoików.
To czerwone warzywo jest pełne właściwości zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić je do jadłospisu. Jeśli lubisz przetwory zimowe, to ten słoik będzie jednym z twoich ulubionych. Składniki, które będą ci potrzebne:
Paprykę umyj i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Do słoika wsyp pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy, ząbek czosnku, dwa/trzy ziarna ziela angielskiego. Wrzuć do niego pokrojoną paprykę. Zagotuj wodę, dodaj ocet, cukier i miód. Gotuj zalewę ok. 5 minut.
Gorącą mieszankę wlej do wcześniej przygotowanych słoików. Marynowaną paprykę szczelnie zamknij i umieść w drugim garnku. Zalej ją wodą do połowy wysokości. Pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmij słoiki i zostaw do ostudzenia. Tak przygotowane mogą stać kilka miesięcy. Ważne, aby umieścić je w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.