• Link został skopiowany

Surowej nie znoszę, więc jem ją tylko w takiej odsłonie. Zalewa słodko-kwaśna robi robotę

Słodka, jędrna, soczysta i aromatyczna papryka konserwowa. Zawartość słoika posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za marynatami. Wystarczy odrobinę słodziła, by rarytasy królowały wśród zimowych przetworów. W spiżarni posłużą naprawdę długo. Oto papryka z miodem do słoików na zimę.
Przetwory (zdjęcie ilustracyjne)
gutaper / iStock

Zalewa na bazie octu, przypraw i miodu, a jej głównym składnikiem jest czerwone warzywo. Przysmaki zrobione w ten sposób będą świetne jako przekąska, dodatek do obiadu lub sałatek. Podpowiadamy jak zrobić dobrą paprykę na zimę do słoików.

Zobacz wideo Szkoła przygotowywania przetworów: marynowana papryka

Papryka marynowana z miodem. Nie może jej zabraknąć w twojej spiżarni

To czerwone warzywo jest pełne właściwości zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić je do jadłospisu. Jeśli lubisz przetwory zimowe, to ten słoik będzie jednym z twoich ulubionych. Składniki, które będą ci potrzebne: 

  • 2 kg dojrzałej, czerwonej papryki,
  • szklanka octu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 szklanki wody, 
  • 4,5 łyżki miodu, 
  • 5 ząbki czosnku, 
  • 5 liści laurowych, 
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 
  • 3 łyżeczki białej gorczycy,
  • 5 umytych i osuszonych słoików.

Przetwory z papryki na zimę - to mój hit. Słoik cud miód

Paprykę umyj i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Do słoika wsyp pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy, ząbek czosnku, dwa/trzy ziarna ziela angielskiego. Wrzuć do niego pokrojoną paprykę. Zagotuj wodę, dodaj ocet, cukier i miód. Gotuj zalewę ok. 5 minut.

Gorącą mieszankę wlej do wcześniej przygotowanych słoików. Marynowaną paprykę szczelnie zamknij i umieść w drugim garnku. Zalej ją wodą do połowy wysokości. Pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmij słoiki i zostaw do ostudzenia. Tak przygotowane mogą stać kilka miesięcy. Ważne, aby umieścić je w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: