Sezonowe owoce zimą. Po jakie owoce warto sięgnąć zimową porą?

Sezonowe owoce zimą to nie tylko importowane z zagranicy cytrusy. Na miejscu mamy również wiele gatunków, które idealnie sprawdzą się do jedzenia w zimie, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Zimowe owoce. Dlaczego są tak ważne w zdrowej diecie?

Sezonowe owoce zimą są zaraz obok warzyw jednym z najważniejszych filarów zdrowej, zbilansowanej diety. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest dostarczanie odpowiedniej dawki składników odżywczych, witamin i minerałów każdego dnia. Najlepszym sposobem na to jest odpowiednia dieta, bogata w naturalne, wysokiej jakości nieprzetworzone produkty. Owoce zajmują wśród nich niezwykle ważne miejsce. Niemniej jednak większość z nas kojarzy je głównie z sezonem letnim, kiedy w naszym kraju możemy cieszyć się dostępnością wielu krajowych produktów. Nie oznacza to jednak, że z nastaniem zimy zostajemy skazani na pochodzące z importu cytrusy. O nie. Zimowe owoce w Polsce istnieją i warto po nie sięgać, gdyż są prawdziwą skarbnicą pozytywnych substancji. 

Ciasto makowe z jabłkamiPrzepis na soczysty makowiec z jabłkami - proste, szybkie i smaczne ciasto!

Jakie owoce zimą? Sięgnij po gruszki

W Polsce zimą nie mamy zbyt wielkiego wyboru krajowych owoców sezonowych. Nic w tym dziwnego - warunki klimatyczne nie pozwalają na uprawę na wolnym powietrzu, jedynie gatunki szklarniowe mogą w tym czasie swobodnie wzrastać. Nie oznacza to jednak, że przez całą zimę jesteśmy skazani na obycie się bez owoców. Jakie owoce zimą warto jeść? Oczywiście są to gruszki. Późne odmiany śmiało mogą być przechowywane i spożywane przez całą zimę. Gruszki są bogate w witaminy: A, C, PP i witaminy z grupy B. Dostarczają organizmowi takich substancji jak: potas, magnez, wapń, a także bor i miedź. Mało kto wie, że gruszki warto jeść w czasie infekcji, gdyż przyczyniają się do łagodzenia objawów przeziębienia i grypy

Zobacz wideo Podpłomyk z serem, gruszką i bekonem

Najzdrowsze owoce zimą: jabłka

Jabłka są naszym krajowym dobrodziejstwem, dzięki któremu możemy przetrwać okres zimowy ciesząc się smakiem i aromatem wyjątkowych owoców. Śmiało możemy zaliczyć je do najzdrowszych owoców zimą dzięki dużej zawartości witamin: A, C, E i K, a także minerałów: wapnia, fosforu, potasu. Najlepiej spożywać je na surowo, ze skórką po wcześniejszym dokładnym umyciu. Jabłka nadają się także doskonale na przetwory i do ciast. W naszym kraju mamy bardzo duży wybór odmian jabłek, dlatego możemy spożywać świeże, dobrej jakości owoce niemalże przez całą zimę. Warto z tego korzystać, gdyż jabłka pozytywnie wpływają na układ trawienny, wzmacniają układ odpornościowy, a także zwalczają wolne rodniki

Stos placuszków poleca się na śniadaniePlacki twarogowe z jabłkiem ? Będą obłędnie puszyste

Owoce zimowe, które warto mieć na swoim talerzu

Oprócz jabłek i gruszek, jakie owoce zimowe warto uwzględniać w swoim jadłospisie? Oczywiście najlepsze będą te jak najmniej przetworzone i mające jak najmniejszy kontakt z nawozami, środkami ochrony roślin czy pestycydami. Niestety wszystkie cytrusy, aby trafić w odpowiednim stanie do naszego kraju, muszą być poddawane takim zabiegom, które chronią przed rozwojem pleśni i grzybów. Dlatego jeśli je spożywamy, należy koniecznie pamiętać o bardzo dokładnym ich wyszorowaniu przed jedzeniem. Bardzo dużo osób kupuje je ze względu na zawartość witaminy C, a tymczasem wśród zimowych owoców krajowych znajdziemy takie rarytasy jak dzika róża czy czarny bez, które mają wspomnianej witaminy znacznie więcej niż zagraniczne owoce. Dlatego warto zawsze szukać lokalnych przysmaków nim sięgniemy po to, co oferują nam wielkie sieci handlowe. 

Zobacz też: Racuchy z jabłkami. Szybkie i puszyste, ale zrezygnuj z jednego składnika

Więcej o: