Jak zrobić sok z pomidorów na zimę? Taka bomba witaminowa przyda się na przeziębienie

Każda gospodyni i każdy gospodarz doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest robienie przetworów na zimę. Warto wykorzystywać uroki lata i korzystając z sezonowych owoców, przygotowywać dżemy, soki i inne przetwory, które będą nas cieszyć, gdy pogoda za oknem nie będzie sprzyjać. Podpowiadamy, jak zrobić sok z pomidorów, który jest prawdziwą bombą witaminową.

Sok pomidorowy to popularny napój, który jest wykorzystywany m.in. do drinków. Jest to jednak istna bomba witaminowa, po którą warto sięgać również zimą. Jeśli będziemy pić go regularnie, to w sezonie chorobowym na pewno unikniemy przeziębienia. Jak zatem przygotować taką magiczną miksturę? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Sok z pomidorów na zimę. Wybierz najlepsze i najbardziej dojrzałe okazy 

Sok z pomidorów na zimę musi być zrobiony z wyjątkowych, wyselekcjonowanych warzyw. Warto wybierać pomidory dojrzałe, które są prawdziwym skarbcem cennych składników odżywczych - witamin A, C, K, wapnia, magnezu i potasu. Wówczas taki sok będzie nie tylko bardzo zdrowy, ale i obłędnie pyszny. Jeśli chcemy, by był nieco słodszy, wybierzmy pomidory malinowe.  

Warto wiedzieć, że w jednej szklance soku pomidorowego znajdziemy aż 540 mg potasu. Składnik ten reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę serca, więc polecany jest szczególnie osobom borykającym się z nadciśnieniem. Pomaga też odprowadzać nadmiar wody z organizmu. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Jak zrobić sok pomidorowy? Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki: 

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru lub innego słodzidła (opcjonalnie), 
  • pół łyżeczki soli, 
  • kilka listków świeżej bazylii, 
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie), 
  • ulubione przyprawy: oregano, sól, pieprz, chilli (jeśli chcemy, by sok był ostrzejszy). 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj kilogram dojrzałych pomidorów. Umyj je dokładnie, a następnie usuń szypułki. 
  2. Wyciśnij sok z pomidorów przy użyciu sokowirówki lub zmiksuj je w blenderze i przecedź przez sitko, by był bardziej klarowny. 
  3. Dodaj cukier i przyprawy do smaku. 
  4. Delikatnie wymieszaj sok i gdy jest jeszcze gorący, wlej go do butelek lub słoiczków. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.