Sok pomidorowy to popularny napój, który jest wykorzystywany m.in. do drinków. Jest to jednak istna bomba witaminowa, po którą warto sięgać również zimą. Jeśli będziemy pić go regularnie, to w sezonie chorobowym na pewno unikniemy przeziębienia. Jak zatem przygotować taką magiczną miksturę? Podpowiadamy.
Sok z pomidorów na zimę musi być zrobiony z wyjątkowych, wyselekcjonowanych warzyw. Warto wybierać pomidory dojrzałe, które są prawdziwym skarbcem cennych składników odżywczych - witamin A, C, K, wapnia, magnezu i potasu. Wówczas taki sok będzie nie tylko bardzo zdrowy, ale i obłędnie pyszny. Jeśli chcemy, by był nieco słodszy, wybierzmy pomidory malinowe.
Warto wiedzieć, że w jednej szklance soku pomidorowego znajdziemy aż 540 mg potasu. Składnik ten reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę serca, więc polecany jest szczególnie osobom borykającym się z nadciśnieniem. Pomaga też odprowadzać nadmiar wody z organizmu. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Sposób przygotowania: