W chłodniejsze pory roku, jak jesień i zima, często mamy mniej sił na "stanie przy garach". Na ratunek przychodzą domowe przetwory. Jeśli mowa już o zimnym sezonie, kojarzy on się nam zazwyczaj z unoszącym się zapachem cynamonu i jabłek. Taką kombinację smakową możemy przechowywać w spiżarni, robiąc jabłka na szarlotkę w słoikach.
Słoik ze smażonymi jabłkami, z nutą cynamonu to świetne rozwiązanie, gdy nie mamy czasu lub ochoty na przygotowywanie musu na szarlotkę lub do naleśników. Aby przygotować taki przetwór, będziesz potrzebować kilku rzeczy:
Obierz jabłka i wdrąż gniazda nasienne. Pokrój je w drobne kostki, a następnie pokrop sokiem z cytryny. Pokrojone owoce wrzuć do garnka z grubym dnem, dolej połowę szklanki wody (lub soku) i smaż je na małym ogniu. Mieszaj co jakiś czas, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy już owoce zaczną się rozpadać, wlej resztę wody, dodaj cukier, cynamon i odrobinę soku z cytryny. Duś jabłka pod przykryciem około 30 minut, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gorące jabłka z cynamonem przełóż do słoików. Powycieraj krawędzie naczynia, a następnie je mocno zakręć. Obróć je dnem do góry i pozostaw do wystygnięcia. Następnie sprawdź, czy pokrywka słoika mocno przywarła i czy widać na niej wklęśnięcie. Jeśli tak się nie stało, zapasteryzuj słoiki. Prażone jabłka z cynamonem przechowuj w ciemnym i suchym miejscu, najlepiej w spiżarni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.