Babcia dała mi przepis na smażone jabłka do słoików. Są tak dobre, że wyjadam je łyżką

Zimowe przetwory to wygodne rozwiązanie. Nie psują się zbyt szybko, doskonale przechowują smak. W chłodne dni, gdy przyjdzie ochota na jabłecznik, naleśniki czy nawet kanapkę, idealnie sprawdzą się prażone jabłka z cynamonem. Podpowiadamy, jak je zrobić.

W chłodniejsze pory roku, jak jesień i zima, często mamy mniej sił na "stanie przy garach". Na ratunek przychodzą domowe przetwory. Jeśli mowa już o zimnym sezonie, kojarzy on się nam zazwyczaj z unoszącym się zapachem cynamonu i jabłek. Taką kombinację smakową możemy przechowywać w spiżarni, robiąc jabłka na szarlotkę w słoikach.

Zobacz wideo Serniko-szarlotka w słoiku

Cynamonowy aromat i prażone jabłka. Co będzie potrzebne, aby zrobić tarte jabłka do słoików na zimę?

Słoik ze smażonymi jabłkami, z nutą cynamonu to świetne rozwiązanie, gdy nie mamy czasu lub ochoty na przygotowywanie musu na szarlotkę lub do naleśników. Aby przygotować taki przetwór, będziesz potrzebować kilku rzeczy:

  • 3-4 duże słoiki, umyte i suche,
  • 4 kg jabłek,
  • szklankę cukru,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • sok z cytryny,
  • 300-400 ml wody lub soku jabłkowego.

Jak zrobić jabłka do słoików na zimę? To banalnie proste. Z tym przepisem poradzi sobie każdy

Obierz jabłka i wdrąż gniazda nasienne. Pokrój je w drobne kostki, a następnie pokrop sokiem z cytryny. Pokrojone owoce wrzuć do garnka z grubym dnem, dolej połowę szklanki wody (lub soku) i smaż je na małym ogniu. Mieszaj co jakiś czas, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy już owoce zaczną się rozpadać, wlej resztę wody, dodaj cukier, cynamon i odrobinę soku z cytryny. Duś jabłka pod przykryciem około 30 minut, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Obierki z jabłek (zdj. ilustracyjne)
Obierki z jabłek (zdj. ilustracyjne) Obierki z jabłek. Fot. andie / Pexels

Gorące jabłka z cynamonem przełóż do słoików. Powycieraj krawędzie naczynia, a następnie je mocno zakręć. Obróć je dnem do góry i pozostaw do wystygnięcia. Następnie sprawdź, czy pokrywka słoika mocno przywarła i czy widać na niej wklęśnięcie. Jeśli tak się nie stało, zapasteryzuj słoiki. Prażone jabłka z cynamonem przechowuj w ciemnym i suchym miejscu, najlepiej w spiżarni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: