Ciasto czekoladowo-jabłkowe to powrót do wypieków, które moja mama piekła, kiedy byłam mała. To był jeden z moich ulubionych przepisów. Po latach postanowiłam odtworzyć go na podstawie zapisków z jej zeszytu kulinarnego. Teraz nie mam ochoty na robienie innych ciast.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Szybkie ciasto z jabłkami. Czekoladowy deser będzie numerem jeden wśród wypieków
Koniec lata to czas, w którym jabłka stanowią podstawę wielu dań i wypieków. Aby przygotować czekoladowe ciasto z ich dodatkiem, potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które z pewnością masz już w kuchni. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na rodzinne spotkania.
- 3 jabłka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Przepis na puszyste i wilgotne ciasto kakaowe z jabłkami. Wykonaj krok po kroku
Użyj prostokątnej formy o wymiarach 20x30 cm lub okrągłej o średnicy 22-24 cm. Czas poświęcony na przygotowanie wypieku to jedynie kwadrans. Ten przepis sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni.
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski lub kostkę.
- W misce wymieszaj jajka, cukier i olej. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj całość, aż składniki się połączą, a masa będzie idealnie gładka.
- Dodaj pokrojone jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopni przez 30-35 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest już gotowe.
- Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą oraz dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi.