Wolę je od szarlotki. To ciasto z jabłkami pachnie tak pięknie, że w brzuchu od razu zaczyna burczeć

To szybkie ciasto z jabłkami to prawdziwy gamechanger w mojej kuchni. Łączy słodycz jabłek z bogatą dekadencją czekolady. Raz zrobisz i od razu pokochasz ten wyjątkowy deser, który sprawi, że wszyscy będą pytać o przepis.

Ciasto czekoladowo-jabłkowe to powrót do wypieków, które moja mama piekła, kiedy byłam mała. To był jeden z moich ulubionych przepisów. Po latach postanowiłam odtworzyć go na podstawie zapisków z jej zeszytu kulinarnego. Teraz nie mam ochoty na robienie innych ciast.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Szybkie ciasto z jabłkami. Czekoladowy deser będzie numerem jeden wśród wypieków

Koniec lata to czas, w którym jabłka stanowią podstawę wielu dań i wypieków. Aby przygotować czekoladowe ciasto z ich dodatkiem, potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które z pewnością masz już w kuchni. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na rodzinne spotkania.

  • 3 jabłka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto kakaowe z jabłkami. Wykonaj krok po kroku

Użyj prostokątnej formy o wymiarach 20x30 cm lub okrągłej o średnicy 22-24 cm. Czas poświęcony na przygotowanie wypieku to jedynie kwadrans. Ten przepis sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni.

  1. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski lub kostkę.
  2. W misce wymieszaj jajka, cukier i olej. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj całość, aż składniki się połączą, a masa będzie idealnie gładka.
  3. Dodaj pokrojone jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopni przez 30-35 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest już gotowe.
  5. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą oraz dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi.
Więcej o: