Gdy robi się chłodniej, robię tylko tę zupę. Zapominam o rosole i meksykańskiej. Jest najlepsza

Za oknem robi się coraz zimniej, a to oznacza, że powinniśmy rozglądać się za nowymi przepisami. Chłodniki i dania na zimno nie będą na nas robić takiego wrażenia jak latem. Teraz postawimy na rozgrzewające zupy, które dodadzą nam sił i będą przy tym smaczne. Co roku odgrzebuję ten przepis i cieszę się nim prawie każdego dnia.

Jesień to pora roku, gdy postanawiamy zamknąć się w domach, otulić kocem i spędzać czas przy gorącej herbacie. Do takiego obrazka brakuje jeszcze jakiegoś smacznego dnia, które mogłoby dodatkowo nas rozgrzać. Najlepszym rozwiązaniem byłoby przygotowanie aromatycznej i ciepłej zupy. Jednak czasem brakuje nam pomysłów, co takiego można upichcić. Mamy na to rozwiązanie, a ta potrawa posmakuje ci od pierwszego spróbowania.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Zupa kalafiorowa może być zarówno daniem letnim, jak i jesiennym. Świetnie smakuje na zimno, jak i w podgrzanej wersji. Osobiście jestem wielką fanką gotowania jej, gdy robi się chłodniej i miksowania na gładki krem. Podają ją wtedy z domowymi grzankami lub bułeczkami czosnkowymi.

Przepis na zupę kalafiorową

Składniki

  • duży kalafior, 
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • pół cebuli,
  • ziarenka ziela angielskiego,
  • liście laurowe,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • natka pietruszki,
  • śmietana 18%,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Marchew, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na mniejsze różyczki i również go przemyj.
  2. Do większego garnka wlej 1,5 l wody, wrzuć marchew, seler i pietruszkę, dodaj kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut.
  3. Po tym czasie dorzuć pokrojony kalafior i ziemniaki. Cebulę obierz i opal nad ogniem, również wrzuć do wywaru. Składniki gotuj przez kolejne 15 minut.
  4. Gdy ziemniaki zmiękną dopraw zupę solą i pieprzem. Do miseczki odlej chochlę bulionu i wymieszaj ją z trzema łyżkami kwaśnej śmietany. Tak powstałą mieszankę wlej do wywaru, cały czas mieszając.
  5. Z lekko ostudzonej zupy wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zmiksuj ją za pomocą blendera na gładko. Przed podaniem udekoruj danie posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem.
Więcej o: