Śliwki to owoce obecne w naszej kuchni i kulturze już od wieków. Kto z nas nie jadł knedli, lub ciasta z kruszonką oprószonego cukrem pudrem. Co więcej, w jednej ze świętokrzyskich miejscowości o nazwie Szydłów, co roku hucznie obchodzone jest Święto Śliwki. Na placu zamku królewskiego można skosztować lokalnych przysmaków, wziąć udział w licznych koncertach oraz podziwiać pokaz wędzenia. Wszystko dlatego, że te owoce są bardzo zdrowe.
Sezon na śliwki zaczyna się już pod koniec lipca i trwa, aż do października. Spożywając je, dostarczamy do naszego organizmu potas beta-karoten czy bor, możemy w nich znaleźć także dużą zawartość witaminy K.
Badania wykazują, że włączenie śliwek do diety wspomaga nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami oraz chorobami układu krążenia czy astmy. Dlatego warto zrobić śliwki w syropie, po które będziemy mogli sięgać cały rok. Poniżej prezentujemy dokładny przepis.
Składniki:
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli lubimy korzenne smaki, możemy do słoiczków wrzucić nieco kory cynamonu, gwiazdkę anyżu lub goździki. Tak przygotowane śliwki w syropie możemy dodać do zimowych ciast, a jeśli je zblendujemy, posłużą nam również jako konfitura do mięs.