Śliwki w syropie - przepis na wyśmienity dodatek do ciast z kruszonką. Potrzebujesz trzech składników

Śliwki w syropie to idealny pomysł na przygotowanie owoców słodkiej zalewie. Możemy je później wykorzystać do domowych ciast i deserów. Świetnie sprawdzą się także jako zimowy kompot. Wystarczy, że zagotujemy go, dodając nieco wody oraz korzennych przypraw. Taki napój rozgrzeje nas po mroźnym spacerze.
Zobacz wideo Renklody, węgierki, mirabelki... Śliwki walczą z cholesterolem!

Śliwki to owoce obecne w naszej kuchni i kulturze już od wieków. Kto z nas nie jadł knedli, lub ciasta z kruszonką oprószonego cukrem pudrem. Co więcej, w jednej ze świętokrzyskich miejscowości o nazwie Szydłów, co roku hucznie obchodzone jest Święto Śliwki. Na placu zamku królewskiego można skosztować lokalnych przysmaków, wziąć udział w licznych koncertach oraz podziwiać pokaz wędzenia. Wszystko dlatego, że te owoce są bardzo zdrowe.

Śliwki w syropie, przepis na zdrowie przez cały rok

Sezon na śliwki zaczyna się już pod koniec lipca i trwa, aż do października. Spożywając je, dostarczamy do naszego organizmu potas beta-karoten czy bor, możemy w nich znaleźć także dużą zawartość witaminy K.

Badania wykazują, że włączenie śliwek do diety wspomaga nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami oraz chorobami układu krążenia czy astmy. Dlatego warto zrobić śliwki w syropie, po które będziemy mogli sięgać cały rok. Poniżej prezentujemy dokładny przepis.

Składniki:

  • kg śliwek,
  • 500 g cukru,
  • 500 ml wody.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak przygotować śliwki w syropie. Instrukcja krok po kroku

  1. Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą, chłodną wodą.
  2. Pozbawiamy je ogonków oraz pestek.
  3. Kroimy na połówki.
  4. Wkładamy owoce do umytych i wyparzonych słoików.
  5. Przygotowujemy zalewę. 
  6. W wysokim garnku gotujemy wodę z cukrem.
  7. Wrzątkiem zalewamy śliwki i mocno zakręcamy.
  8. Pasteryzujemy przez około 15 minut.

Jeśli lubimy korzenne smaki, możemy do słoiczków wrzucić nieco kory cynamonu, gwiazdkę anyżu lub goździki. Tak przygotowane śliwki w syropie możemy dodać do zimowych ciast, a jeśli je zblendujemy, posłużą nam również jako konfitura do mięs.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.