• Link został skopiowany

Śliwki w syropie - przepis na wyśmienity dodatek do ciast z kruszonką. Potrzebujesz trzech składników

Śliwki w syropie to idealny pomysł na przygotowanie owoców słodkiej zalewie. Możemy je później wykorzystać do domowych ciast i deserów. Świetnie sprawdzą się także jako zimowy kompot. Wystarczy, że zagotujemy go, dodając nieco wody oraz korzennych przypraw. Taki napój rozgrzeje nas po mroźnym spacerze.
Śliwki w syropie, przepis na wyśmienity dodatek do zimowych ciast z kruszonką
Fot. iStock
Zobacz wideo Renklody, węgierki, mirabelki... Śliwki walczą z cholesterolem!

Śliwki to owoce obecne w naszej kuchni i kulturze już od wieków. Kto z nas nie jadł knedli, lub ciasta z kruszonką oprószonego cukrem pudrem. Co więcej, w jednej ze świętokrzyskich miejscowości o nazwie Szydłów, co roku hucznie obchodzone jest Święto Śliwki. Na placu zamku królewskiego można skosztować lokalnych przysmaków, wziąć udział w licznych koncertach oraz podziwiać pokaz wędzenia. Wszystko dlatego, że te owoce są bardzo zdrowe.

Śliwki w syropie, przepis na zdrowie przez cały rok

Sezon na śliwki zaczyna się już pod koniec lipca i trwa, aż do października. Spożywając je, dostarczamy do naszego organizmu potas beta-karoten czy bor, możemy w nich znaleźć także dużą zawartość witaminy K.

Badania wykazują, że włączenie śliwek do diety wspomaga nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami oraz chorobami układu krążenia czy astmy. Dlatego warto zrobić śliwki w syropie, po które będziemy mogli sięgać cały rok. Poniżej prezentujemy dokładny przepis.

Składniki:

  • kg śliwek,
  • 500 g cukru,
  • 500 ml wody.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak przygotować śliwki w syropie. Instrukcja krok po kroku

  1. Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą, chłodną wodą.
  2. Pozbawiamy je ogonków oraz pestek.
  3. Kroimy na połówki.
  4. Wkładamy owoce do umytych i wyparzonych słoików.
  5. Przygotowujemy zalewę. 
  6. W wysokim garnku gotujemy wodę z cukrem.
  7. Wrzątkiem zalewamy śliwki i mocno zakręcamy.
  8. Pasteryzujemy przez około 15 minut.

Jeśli lubimy korzenne smaki, możemy do słoiczków wrzucić nieco kory cynamonu, gwiazdkę anyżu lub goździki. Tak przygotowane śliwki w syropie możemy dodać do zimowych ciast, a jeśli je zblendujemy, posłużą nam również jako konfitura do mięs.

Więcej o: