Pomidory w galarecie to niedoceniony przysmak w sam raz na zimę. Mamy sprawdzoną babciną recepturę

Pomidory w galarecie nie są zbyt popularne jeśli chodzi o przetwory na zimę. Można je przyrządzić z różnorodnymi dodatkami. Wspaniale komponują się z papryką, cebulą i czosnkiem. Przygotowaliśmy łatwe przepisy, które nie zajmują dużo czasu.

Pomidory w galarecie do słoika - czyli jak przyrządzić przysmak nie tylko do obiadu

Pomidory w galarecie do słoika to przysmak, który warto zaserwować gościom. Zwłaszcza gdy za oknem śnieg i mróz, przez co nie mamy dostępu do większości świeżych owoców i warzyw. Pomidory sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do świeżego pieczywa. Jeżeli nie próbowaliście pomidorów w galarecie, to koniecznie skorzystajcie z tej receptury. Sprawdzony babciny przepis znajdziecie poniżej.

Mizeria na zimęMizeria na zimę do słoików - jak mieć gotowe ogórki do śmietany zawsze pod ręką?

Pomidory w galarecie - przepis krok po kroku

Jako pierwszy przedstawiamy przepis z babcinej szuflady na pyszne pomidory w galarecie. Pamiętaj, że proporcje składników na zalewę są bardzo ważne. 

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • około 15 łyżeczek żelatyny w proszku
  • około 2-3 kilogramów pomidorów
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki

Składniki na zalewę to:

  • 1 litr wody
  • 1 duża łyżka cukru
  • 1 duża łyżka soli
  • 4-5 łyżeczek octu

Sposób przyrządzenia krok po kroku:

  1. Gotujemy zalewę i następnie studzimy.
  2. Później dodajemy żelatynę.
  3. Pomidory myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części.
  4. Wkładamy do wyparzonych i suchych słoików. Dodajemy po równo pozostałe składniki.
  5. Całość zalewamy zalewą. 
  6. Pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Pomidory koktajlowe w galarecie - proste, ale efektowne!

Pomidory koktajlowe w galarecie to prosty przepis, ale robiący naprawdę piorunujące wrażenie - swoim wyglądem i smakiem. Poniżej przepis na pyszne pomidorki w galarecie, które możesz podawać w formie przystawki. 

Składniki:

  • 1 kilogram pomidorków koktajlowych
  • 1-2 papryki (czerwone lub żółte)
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz

Składniki na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • około 2 łyżek octu
  • 4 łyżki żelatyny

Wykonanie krok po kroku:

  1. Pomidorki dokładnie umyć.
  2. Umieścić w wyparzonych i suchych słoikach.
  3. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w słupki i wkładamy do słoików.
  4. Następnie do słoików wkładamy przyprawy.
  5. Gotujemy zalewę.
  6. Po zdjęciu z ognia czekamy, aż zalewa trochę przestygnie i dodajemy żelatynę.
  7. Dokładnie mieszamy zalewę i zalewamy nią pomidory i paprykę.
  8. Na koniec słoiki poddajemy procesowi pasteryzacji. Powinien on trwać ok. 15 min od momentu zagotowania wody.

Ogórki konserwowe (zdjęcie ilustracyjne)Twarde ogórki konserwowe - sprawdzone triki na chrupiące ogórki do słoików na zimę

Przetwory: pomidory w żelatynie. Do czego je podawać?

Przetwory pomidorowe w żelatynie to uniwersalne przysmaki, które pasują do większości potraw. Możemy serwować je jako wieczorną przekąskę lub samodzielne danie ze świeżym pieczywem i masłem czosnkowym, mięsem, czy też innymi warzywami. Jeśli zdecydujemy się podać pomidorki koktajlowe w żelatynie jako przystawkę, warto ozdobić je posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Zobacz też: Jak zrobić suszone pomidory? Zobacz, jakie to dziecinnie proste, a już nigdy nie kupisz ich w sklepie

Więcej o: