Przetwory z pomidorów - mamy sprawdzoną recepturę babci na domowy przecier pomidorowy i nie tylko

Przetwory z pomidorów to obowiązkowa pozycja, jaka powinna znaleźć się w każdej spiżarni. A jak powszechnie wiadomo, z tych warzyw można przygotować wiele przepysznych przysmaków. Mamy kilka banalnie prostych przepisów, które bez problemu można wykonać w zaciszu własnej kuchni.

Domowy przecier pomidorowy - koniecznie sprawdź, jak go wykonać!

Domowy przecier pomidorowy to świetna baza do spaghetti czy pysznego leczo. Przecier możemy także wykorzystać do warzywa z ryżem. Możliwości jest całe mnóstwo. Zaletą tego przetworu jest oczywiście to, że jest on zdrowszy od produktu ze sklepu. Poniżej receptura babci na domowy przecier krok po kroku.

Przecier pomidorowy - przepis bez pasteryzowania w kilku punktach:

Składniki:

  • około 2 kilogramów pomidorów
  • około 3 łyżek soli
  • 2-3 łyżki cukru białego
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przyrządzenia:

  1. Pomidory dokładnie umyć i pokroić na kawałki.
  2. Udusić je na małym ogniu. Pamiętać o mieszaniu, aby się nie przypaliły.
  3. Po uzyskaniu miękkości, przecieramy je przez sitko dwa razy.
  4. Później dodajemy cukier i sól do smaku. Całość mieszamy.
  5. Przecier przelewamy do słoików (muszą być czyste, wyparzone i wytarte).
  6. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak trzymamy, aż do wystygnięcia.
  7. Później odstawiamy do piwniczki.
Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Przetwory z pomidorów na zimę - dowiedz się, jak zrobić domowy ketchup

Pyszne i przydatne przetwory z pomidorów na zimę? Ketchup zdecydowanie się do takich zalicza. Jeżeli masz w domu małych smakoszy, to z całą pewnością ten zdrowy sos przypadnie im do gustu! Ketchup będzie idealny do frytek z cukinii, ale i jako dodatek do kanapek. Tutaj znajdziesz przepis:

Składniki:

  • 2 kilogramy dobrej jakości pomidorów
  • 1-2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • opcjonalnie: mała papryczka ostra chilli
  • 4-5 łyżek musztardy
  • około 6-8 łyżek octu winnego lub jabłkowego
  • 4-5 łyżek cukru białego
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie krok po kroku:

  1. Warzywa umyć i sparzyć we wrzątku.
  2. Następnie obrać ze skórki.
  3. Później pokroić na drobno.
  4. Usunąć twarde gniazda nasienne, szypułki.
  5. Miąższ z pomidora rozdrobnić na gładką masę. Na przykład blenderem.
  6. Pulpę zagotować na małym ogniu. Mieszać, co jakiś czas.
  7. Cebulę, czosnek obrać. Drobno posiekać. Dołożyć do pulpy.
  8. Dodać musztardę, przyprawy i ocet. Całość dokładnie zmiksować.
  9. Gotować około 30 minut. Pamiętać o mieszaniu.
  10. Dalej przełożyć przecier do uprzednio przygotowanych słoików (wyparzonych i wytartych).
  11. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia.

Przetwory z pomidorów na zimę - przepis na domową passatę

Najlepsze przetwory z pomidorów na zimę? Jeżeli jesteście miłośnikami włoskiej kuchni, to z całą pewnością musicie wypróbować poniższy przepis na domową pastę z pomidorów. W sam raz do makaronu z serem. Oto i receptura:

Składniki:

  • około 3 kilogramów pomidorów
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • opcjonalnie: ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, papryka

Wykonanie:

  1. Pomidory dokładnie umyć.
  2. Wyparzyć, usunąć skórkę, gniazda nasienne.
  3. Przetrzeć pomidory przez sitko.
  4. Pulpę wrzucić do garnka.
  5. Dołożyć sól i cukier.
  6. Gotować przez 30 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodać oliwę + opcjonalnie przyprawy.
  8. Wymieszać.
  9. Przelać do przygotowanych słoików.
  10. Odwrócić je do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
  11. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Pomidory koktajlowe - przetwory w kiszonej odsłonie

Przetwory z pomidorów koktajlowych są banalnie proste w wykonaniu, a do tego naprawdę pyszne! Mało kto o tym wie, ale możemy zrobić z nich nawet kiszonki. Poniżej znajdziesz prosty przepis.

Do wykonania kiszonych pomidorów koktajlowych, będziemy potrzebowali:

  • około 500 gramów pomidorów koktajlowych
  • kilku ząbków czosnku
  • 2-3 gałązek rozmarynu
  • 2-3 kwiatów kopru
  • około półtorej szklanki octu białego
  • szklankę wody
  • około 50 gramów cukru
  • 2 łyżek soli
  • przypraw: pieprz ziarnisty, papryka w proszku - ilość wedle uznania

Wykonanie:

  1. Słoiki wymyj, wyparz i wytrzyj.
  2. Pomidorki dokładnie wymyj. Następnie nadziewaj je na długie wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
  3. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  4. Koper i rozmaryn umyj i podziel na mniejsze części.
  5. Powyższe składniki umieść po równo w słoikach.
  6. Przygotuj zalewę.
  7. Ocet i wodę zagotuj. Dołóż cukier, sól, przyprawy. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  8. Delikatnie przestudź zalewę i zalej nią pomidory.
  9. Zakręć. Po dwóch dniach pomidorki są gotowe do zjedzenia.

Zobacz też: Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów? Wystarczą dwa składniki, ale pamiętaj o proporcjach zalewy

Więcej o: