Domowy przecier pomidorowy - koniecznie sprawdź, jak go wykonać!
Domowy przecier pomidorowy to świetna baza do spaghetti czy pysznego leczo. Przecier możemy także wykorzystać do warzywa z ryżem. Możliwości jest całe mnóstwo. Zaletą tego przetworu jest oczywiście to, że jest on zdrowszy od produktu ze sklepu. Poniżej receptura babci na domowy przecier krok po kroku.
Przecier pomidorowy - przepis bez pasteryzowania w kilku punktach:
Składniki:
- około 2 kilogramów pomidorów
- około 3 łyżek soli
- 2-3 łyżki cukru białego
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przyrządzenia:
- Pomidory dokładnie umyć i pokroić na kawałki.
- Udusić je na małym ogniu. Pamiętać o mieszaniu, aby się nie przypaliły.
- Po uzyskaniu miękkości, przecieramy je przez sitko dwa razy.
- Później dodajemy cukier i sól do smaku. Całość mieszamy.
- Przecier przelewamy do słoików (muszą być czyste, wyparzone i wytarte).
- Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak trzymamy, aż do wystygnięcia.
- Później odstawiamy do piwniczki.
Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku
Przetwory z pomidorów na zimę - dowiedz się, jak zrobić domowy ketchup
Pyszne i przydatne przetwory z pomidorów na zimę? Ketchup zdecydowanie się do takich zalicza. Jeżeli masz w domu małych smakoszy, to z całą pewnością ten zdrowy sos przypadnie im do gustu! Ketchup będzie idealny do frytek z cukinii, ale i jako dodatek do kanapek. Tutaj znajdziesz przepis:
Składniki:
- 2 kilogramy dobrej jakości pomidorów
- 1-2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- opcjonalnie: mała papryczka ostra chilli
- 4-5 łyżek musztardy
- około 6-8 łyżek octu winnego lub jabłkowego
- 4-5 łyżek cukru białego
- 4-5 łyżek oliwy
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie krok po kroku:
- Warzywa umyć i sparzyć we wrzątku.
- Następnie obrać ze skórki.
- Później pokroić na drobno.
- Usunąć twarde gniazda nasienne, szypułki.
- Miąższ z pomidora rozdrobnić na gładką masę. Na przykład blenderem.
- Pulpę zagotować na małym ogniu. Mieszać, co jakiś czas.
- Cebulę, czosnek obrać. Drobno posiekać. Dołożyć do pulpy.
- Dodać musztardę, przyprawy i ocet. Całość dokładnie zmiksować.
- Gotować około 30 minut. Pamiętać o mieszaniu.
- Dalej przełożyć przecier do uprzednio przygotowanych słoików (wyparzonych i wytartych).
- Zakręcić i odstawić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia.
Przetwory z pomidorów na zimę - przepis na domową passatę
Najlepsze przetwory z pomidorów na zimę? Jeżeli jesteście miłośnikami włoskiej kuchni, to z całą pewnością musicie wypróbować poniższy przepis na domową pastę z pomidorów. W sam raz do makaronu z serem. Oto i receptura:
Składniki:
- około 3 kilogramów pomidorów
- 1 mała łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- opcjonalnie: ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, papryka
Wykonanie:
- Pomidory dokładnie umyć.
- Wyparzyć, usunąć skórkę, gniazda nasienne.
- Przetrzeć pomidory przez sitko.
- Pulpę wrzucić do garnka.
- Dołożyć sól i cukier.
- Gotować przez 30 minut.
- Pod koniec gotowania dodać oliwę + opcjonalnie przyprawy.
- Wymieszać.
- Przelać do przygotowanych słoików.
- Odwrócić je do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
- Przechowywać w chłodnym miejscu.
Pomidory koktajlowe - przetwory w kiszonej odsłonie
Przetwory z pomidorów koktajlowych są banalnie proste w wykonaniu, a do tego naprawdę pyszne! Mało kto o tym wie, ale możemy zrobić z nich nawet kiszonki. Poniżej znajdziesz prosty przepis.
Do wykonania kiszonych pomidorów koktajlowych, będziemy potrzebowali:
- około 500 gramów pomidorów koktajlowych
- kilku ząbków czosnku
- 2-3 gałązek rozmarynu
- 2-3 kwiatów kopru
- około półtorej szklanki octu białego
- szklankę wody
- około 50 gramów cukru
- 2 łyżek soli
- przypraw: pieprz ziarnisty, papryka w proszku - ilość wedle uznania
Wykonanie:
- Słoiki wymyj, wyparz i wytrzyj.
- Pomidorki dokładnie wymyj. Następnie nadziewaj je na długie wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Koper i rozmaryn umyj i podziel na mniejsze części.
- Powyższe składniki umieść po równo w słoikach.
- Przygotuj zalewę.
- Ocet i wodę zagotuj. Dołóż cukier, sól, przyprawy. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Delikatnie przestudź zalewę i zalej nią pomidory.
- Zakręć. Po dwóch dniach pomidorki są gotowe do zjedzenia.
Zobacz też: Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów? Wystarczą dwa składniki, ale pamiętaj o proporcjach zalewy