Smażone zielone pomidory. Przepis na słodki dżem i mus warzywny do słoików - palce lizać!

Smażone zielone pomidory są wykorzystywane między innymi do wykonywania przetworów na zimę. Jesienią, gdy temperatura spada, pomidory już nie dojrzewają, jednak w dalszym ciągu możemy je wykorzystać. Przygotowaliśmy dwa sprawdzone przepisy na smażone zielone pomidory do słoików.
Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Pomidory zielone - co zrobić z zielonych pomidorów?

Pomidory zielone to warzywa, które często wykorzystuje się do robienia domowych przetworów. Co ciekawe, z pomidorów tego typu możemy wykonać nawet pyszne ciasto. Musimy jednak mieć na uwadze, że nie możemy spożywać ich w zbyt dużej ilości i na surowo, ponieważ mogę one poważnie zaszkodzić. Co zatem zrobić z zielonych pomidorów? W artykule przedstawimy kilka przepisów na przetwory z zielonych pomidorów. 

Dżem z zielonych pomidorów - sprawdź, jak go wykonać

Pyszny, słodki dżem z zielonych pomidorów może wywoływać zdziwienie. Jednak jak się okazuje dla wielu to prawdziwy przysmak. Najczęściej wykorzystuje się go jako dodatek do naleśników czy rogalików. Dżem znakomicie komponuje się też z mięsem, serami czy pasztetem. Dowiedz się, jak go wykonać i wypróbuj ten nowy smak. Poniżej podajemy recepturę krok po kroku:

Składniki:

  • około 1 kilograma zielonych pomidorów
  • cukier - 1 szklanka
  • 2 cytryny
  • woda 

Wykonanie:

  1. Pomidory dokładnie umyć i pokroić w kostkę.
  2. Wykroić twarde cząstki.
  3. Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok. Zetrzeć skórkę. Dolać odrobinę wody.
  4. Dodać do pomidorów. Gotować powoli na małym ogniu przez około 180 minut. Woda musi wyparować.
  5. Masę pomidorową przetrzeć przez sitko.
  6. Przełożyć do garnka, dodać cukier.
  7. Smażyć (około godziny).
  8. Słoiki wyparzyć, wytrzeć. Nałożyć gorący dżem. Odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.

Zielone pomidory na zimę - poznaj przepis na zielony mus warzywny z pomidorów

Zielone pomidory na zimę mogą przybrać różną formę. Można marynować je w całości lub wykonać z nich mus z dodatkiem innych warzyw, na przykład cukinii. Poniżej sposób wykonania krok po kroku:

Składniki:

  • 1 kilogram zielonych pomidorów
  • 1-2 cukinie - w zależności od wielkości
  • 2 cebule białe
  • kilka ząbków czosnku
  • około 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, gałki muszkatołowej, imbir

Wykonanie:

  1. Pomidory umyć. Pokroić w ćwiartki. Wykroić twarde cząstki.
  2. Cukinie dokładnie umyć. Pokroić w kostkę.
  3. Cebulę, czosnek posiekać na drobno.
  4. Rozgrzać na oliwie.
  5. Dodać warzywa, najpierw cebulę i czosnek, następnie pomidory i cukinię.
  6. Przyprawić do smaku.
  7. Smażyć około 30 minut.
  8. Opcjonalnie zmiksować.
  9. Przełożyć masę do gotowych słoików.
  10. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. 

Zobacz też: Jak zrobić suszone pomidory? Zobacz, jakie to dziecinnie proste, a już nigdy nie kupisz ich w sklepie

Więcej o: