Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku
Pomidory zielone - co zrobić z zielonych pomidorów?
Pomidory zielone to warzywa, które często wykorzystuje się do robienia domowych przetworów. Co ciekawe, z pomidorów tego typu możemy wykonać nawet pyszne ciasto. Musimy jednak mieć na uwadze, że nie możemy spożywać ich w zbyt dużej ilości i na surowo, ponieważ mogę one poważnie zaszkodzić. Co zatem zrobić z zielonych pomidorów? W artykule przedstawimy kilka przepisów na przetwory z zielonych pomidorów.
Dżem z zielonych pomidorów - sprawdź, jak go wykonać
Pyszny, słodki dżem z zielonych pomidorów może wywoływać zdziwienie. Jednak jak się okazuje dla wielu to prawdziwy przysmak. Najczęściej wykorzystuje się go jako dodatek do naleśników czy rogalików. Dżem znakomicie komponuje się też z mięsem, serami czy pasztetem. Dowiedz się, jak go wykonać i wypróbuj ten nowy smak. Poniżej podajemy recepturę krok po kroku:
Składniki:
- około 1 kilograma zielonych pomidorów
- cukier - 1 szklanka
- 2 cytryny
- woda
Wykonanie:
- Pomidory dokładnie umyć i pokroić w kostkę.
- Wykroić twarde cząstki.
- Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok. Zetrzeć skórkę. Dolać odrobinę wody.
- Dodać do pomidorów. Gotować powoli na małym ogniu przez około 180 minut. Woda musi wyparować.
- Masę pomidorową przetrzeć przez sitko.
- Przełożyć do garnka, dodać cukier.
- Smażyć (około godziny).
- Słoiki wyparzyć, wytrzeć. Nałożyć gorący dżem. Odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
Zielone pomidory na zimę - poznaj przepis na zielony mus warzywny z pomidorów
Zielone pomidory na zimę mogą przybrać różną formę. Można marynować je w całości lub wykonać z nich mus z dodatkiem innych warzyw, na przykład cukinii. Poniżej sposób wykonania krok po kroku:
Składniki:
- 1 kilogram zielonych pomidorów
- 1-2 cukinie - w zależności od wielkości
- 2 cebule białe
- kilka ząbków czosnku
- około 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, gałki muszkatołowej, imbir
Wykonanie:
- Pomidory umyć. Pokroić w ćwiartki. Wykroić twarde cząstki.
- Cukinie dokładnie umyć. Pokroić w kostkę.
- Cebulę, czosnek posiekać na drobno.
- Rozgrzać na oliwie.
- Dodać warzywa, najpierw cebulę i czosnek, następnie pomidory i cukinię.
- Przyprawić do smaku.
- Smażyć około 30 minut.
- Opcjonalnie zmiksować.
- Przełożyć masę do gotowych słoików.
- Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
Zobacz też: Jak zrobić suszone pomidory? Zobacz, jakie to dziecinnie proste, a już nigdy nie kupisz ich w sklepie