Twarde ogórki konserwowe - przepis i sprawdzone triki na chrupiące ogórki do słoików na zimę

Interesuje cię przepis na twarde ogórki konserwowe, który zawsze się udaje? To już ostatnia chwila na zakup ogórków gruntowych. Dlatego przygotowaliśmy proste przepisy i sprawdzone porady na udane przetwory.

Chrupiące ogórki konserwowe - zdrowy dodatek do rodzinnego obiadu

Chrupiące ogórki konserwowe są nie tylko smaczne, ale posiadają też mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Ogórki konserwowe można spożywać jako dodatek do obiadu bądź kanapek lub zrobić z nich pyszną sałatkę czy rozgrzewającą jesienną zupę. Poniżej kilka właściwości ogórków konserwowych:

  • Ogórki konserwowe są źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, E oraz K.
  • Ogórki zapewniają nam dodatkowe dawki magnezu, wapnia, cynku, żelaza, fosforu.
  • Ogórki konserwowe to także bogate źródło błonnika pokarmowego. 

Ogórki kiszoneCzym różnią się między sobą ogórki? Kiszone i kwaszone to jest to samo?

Ogórki konserwowe - przepis tradycyjny w kilku prostych krokach

Przepis tradycyjny na ogórki konserwowe nie jest trudny, ważne są jednak odpowiednie proporcje. Aby ogórki były smaczne i chrupiące należy także pamiętać o przechowywaniu ich w odpowiedniej temperaturze. 

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Ogórki konserwowe - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1 kilogram ogórków gruntowych dobrej jakości (średnie)

Składniki na zalewę:

  • około 4-5 szklanek wody
  • około 200 ml octu
  • około 1-2 łyżek soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • liście wiśniowe lub czarnej porzeczki, korzeń chrzanu, marchewka, koper, czosnek 
  • przyprawy: gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe 

Wykonanie:

  1. Ogórki dokładnie umyć.
  2. Następnie włożyć do wyparzonych, wymytych i suchych słoików.
  3. Chrzan umyć, obrać. Pokroić w paski.
  4. To samo zrobić z marchewką.
  5. Koper umyć.
  6. Czosnek obrać.
  7. Powyższe składniki wrzucić do słoików.
  8. Pozostałe składniki na zalewę mieszamy i gotujemy. Następnie studzimy i zalewamy nią ogórki.
  9. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut.

Jak zrobić zalewę do ogórków konserwowych? Koniecznie sprawdźcie przepis

Jak zrobić najlepszą zalewę do ogórków konserwowych? Poniżej znajdziecie przepis na zalewę bez dodatków:

Składniki na 1 litr zalewy:

  • około 6 szklanek wody najlepiej przefiltrowanej
  • około 200 ml octu 10-procentowego
  • około 2 łyżeczek cukru
  • 1 łyżka soli

Wykonanie:

  1. Składniki na zalewę połączyć ze sobą, zagotować.
  2. Następnie zalać nią ogórki, które wcześniej umieszczamy w słoikach.

Ogórki konserwowe na słodkoOgórki konserwowe na słodko - przepis. Ważny jest miód

Co zrobić, żeby ogórki konserwowe były twarde? Poznaj sprawdzone triki

Zastanawiasz się, co zrobić, żeby ogórki konserwowe były twarde i chrupiące? Spieszymy z odpowiedzią. Kluczem do udanych przetworów jest przede wszystkim dobór właściwych ogórków. Najlepiej ekologicznych, ze sprawdzonego źródła. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest własna uprawa. Ważne są także słoiki i odpowiednia temperatura przechowywania. Każdorazowo przed robieniem ogórków konserwowych należy przygotować słoiki, muszą być czyste, wyparzone i suche. To samo tyczy się nakrętek. Kolejną sprawą jest odpowiednio wybrany przepis na zalewę. Pamiętaj, że ogórki powinny być zalane ciepłą solanką, nie wrzątkiem.

Zobacz też: Chrupiące i aromatyczne ogórki po kaszubsku. Przepis na regionalny przysmak na zimę

Więcej o: