Mizeria - idealny dodatek do mięsa. Ten sekretny składnik sprawi, że będzie smakować jeszcze lepiej

Mizeria to idealny dodatek do mięsa. I choć najczęściej przygotowujemy ją według jednego schematu, to zdecydowanie warto spróbować ją w wersji z tym jednym nietypowym składnikiem. Jakim? Sprawdź!

Mizeria to plastry świeżego ogórka z dodatkiem śmietany bądź jogurtu naturalnego, czasem również koperku, szczypiorku lub cebuli i wybranych przypraw. Szefowa Kuchni na TikToku zaproponowała jednak całkiem nową wersję mizerii. Jak ją przygotować? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Mizeria - idealny dodatek do mięsa. TikTokerka proponuje nowe rozwiązanie

Szefowa Kuchni na TikToku opublikowała przepis na mizerię, który niektórych może zaskoczyć. Sekretnym składnikiem jest bowiem… ogórek konserwowy! Jakich składników jeszcze potrzebujesz?

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sok z cytryny,
  • czosnek granulowany,
  • pieprz,
  • sól,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Świeżego ogórka należy pokroić i po 15 minutach odcisnąć je z soku.
  2. Ogórka konserwowego również kroimy w plastry.
  3. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos do mizerii. W tym celu należy dokładnie wymieszać  śmietanę, majonez, musztardę, sok z cytryny oraz przyprawy - sól, pieprz i czosnek.
  4. Sos przelewamy do miski z ogórkami i dokładnie mieszamy.
  5. Podajemy do obiadu.

Mizeria - przepis Ewy Wachowicz. Tutaj sekretny składnik jest inny

Nietypowy przepis na mizerię proponuje również Ewa Wachowicz. Jej sekretnym składnikiem jest cukier puder. Jak ją przygotować, by smakowała obłędnie?

Składniki:

  • 3-4 większe ogórki,
  • pół białej cebuli,
  • łyżka cukru pudru,
  • posiekany koperek,
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz i pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce. Następnie lekko oprósz ogórki solą i wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut, by ogórki puściły sok, a następnie odsącz.
  2. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do ogórków. Dodaj koperek.
  3. Dodaj ocet winny, cukier puder oraz pieprz. Całość wymieszaj i podawaj.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.