Ogórki konserwowe, które bosko chrupią przy każdym kęsie. Kluczowe są proporcje

Ogórki konserwowe to nieodłączny składnik wielu sałatek, a także najlepszy dodatek do kanapek oraz pyszna przekąska, kiedy znienacka zaatakuje nas mały głód. Przepis na ogórki konserwowe jest banalny, ale należy dopilnować proporcji. Odpowiednio przygotowana zalewa zagwarantuje nie tylko smak, ale idealną chrupkość ogórków.
Zobacz wideo

Wśród wszystkich przetworów na zimę, ogórki konserwowe to zdecydowanie najlepsza rzecz. Przepis na ogórki konserwowe ma trzy niewątpliwe zalety - jest bardzo prosty, ogórki zawsze wychodzą smaczne i bardzo ciężko jest coś zepsuć. Jednak sekretem idealnych ogórków konserwowych jest zalewa - musisz odpowiednio połączyć wodę i ocet.

Ogórki konserwowe - sprawdzony przepis

Składniki:

  • 1 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 1.5 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • czosnek (ok. 3 ząbków na 1 słoik)
  • 3 liście laurowe
  • 3 gałązki kopru z baldachem
  • 3 kawałki chrzanu
  • 3 łyżki gorczycy
  • kilka ziaren pieprzu

Ogórki konserwowe - sposób wykonania:

  1. Słoiki i zakrętki wyparz i osusz. Na dno każdego z nich połóż czosnek, koper, gorczycę oraz liście laurowe i pieprz.
  2. Oczyszczone ogórki ułóż pionowo w słoikach. Powinny być ułożone dość ciasno. 
  3. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z octem i dodatkiem soli oraz cukru. Gorącym płynem zalej słoiki i szczelnie je zakręć. 
  4. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Włóż do niego słoiki i zalej woda do wysokości ok. 3/4. Pasteryzuj przez 15 minut.

Tak przygotowane ogórki konserwowe będą pyszne, chrupiące i jędrne. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ogórki konserwowe, zimą sobie podziękujesz.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA