Wśród wszystkich przetworów na zimę, ogórki konserwowe to zdecydowanie najlepsza rzecz. Przepis na ogórki konserwowe ma trzy niewątpliwe zalety - jest bardzo prosty, ogórki zawsze wychodzą smaczne i bardzo ciężko jest coś zepsuć. Jednak sekretem idealnych ogórków konserwowych jest zalewa - musisz odpowiednio połączyć wodę i ocet.
Ogórki konserwowe - sprawdzony przepis
Składniki:
- 1 kg niewielkich ogórków gruntowych
- 1.5 l wody
- 1 szklanka octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- czosnek (ok. 3 ząbków na 1 słoik)
- 3 liście laurowe
- 3 gałązki kopru z baldachem
- 3 kawałki chrzanu
- 3 łyżki gorczycy
- kilka ziaren pieprzu
Ogórki konserwowe - sposób wykonania:
- Słoiki i zakrętki wyparz i osusz. Na dno każdego z nich połóż czosnek, koper, gorczycę oraz liście laurowe i pieprz.
- Oczyszczone ogórki ułóż pionowo w słoikach. Powinny być ułożone dość ciasno.
- Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z octem i dodatkiem soli oraz cukru. Gorącym płynem zalej słoiki i szczelnie je zakręć.
- Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Włóż do niego słoiki i zalej woda do wysokości ok. 3/4. Pasteryzuj przez 15 minut.
Tak przygotowane ogórki konserwowe będą pyszne, chrupiące i jędrne. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ogórki konserwowe, zimą sobie podziękujesz.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.