Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przetwory i nalewki to prawdziwe skarby spiżarni. Smakują jeszcze lepiej gdy przygotujemy je z produktów, które sami wyhodowaliśmy. Przydomowy krzak mięty to nie tylko świeży dodatek do lemoniady czy dań, ale także składnik leczniczego trunku - miętowej nalewki.
Miętówka to esencja świeżości, dlatego w upalne dni znakomicie sprawdza się jako dodatek do letnich koktajli. Wypita po posiłku wspomaga proces trawienia i eliminuje problemy żołądkowe. Z kolei kolor i zapach tylko podkreślają jej walory smakowe. Miętówka jest przede wszystkim ceniona za smak - lekko słodka, a jednocześnie mentolowa i orzeźwiająca. Można ją przygotować na kilka sposobów, używając zarówno suszonych, jak i świeżych liści. Warto wspomnieć także o zdrowotnym zastosowaniu, które pomoże przy m.in.: bólu brzucha, czy niestrawności. Miętowa nalewka działa także bakteriobójczo, rozkurczowo i uspakajająco.
Składniki:
Sposób przygotowania: