18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Nalewka z mięty. Jak przygotować smaczną i leczniczą miętówkę? [PRZEPIS]

Nalewka z mięty to delikatny napój alkoholowy, który posiada nie tylko walory smakowe, ale także lecznicze. Jak ją zrobić?

Nalewka z miętą. Dlaczego warto przygotować miętówkę?

Nalewka z miętą to jeden z wielu sposobów na wykorzystanie nadmiaru tego popularnego zioła, które znajdziemy w większości kuchni i ogródków zielnych. Mięta występuje w bardzo wielu odmianach i jest niezwykle łatwa w uprawie - wystarczy ją regularnie podlewać, aby cieszyła nas ogromną ilością aromatycznych gałązek, które można wykorzystać do koktajli, deserów, dań obiadowych i wielu innych. Syrop z mięty doskonale sprawdzi się jako dodatek do napojów, który sprawi, że szybko poczujemy orzeźwienie nawet w największe upały. 

Mięta znana jest ze swojego pozytywnego wpływu na układ pokarmowy. Każdy z nas miał przynajmniej raz w życiu wykorzystać właśnie to zioło podczas problemów żołądkowych. Działa ono rozkurczająco, niwelując w ten sposób uczucie bólu. Wspomaga organizm w pozbyciu się zaparć czy wzdęć. 

Nalewka z miętą będzie więc nie tylko smacznym i aromatycznym alkoholem, który możemy zaserwować np. do deseru po obiedzie, ale również środkiem leczniczym wspomagającym układ pokarmowy. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis na domową nalewkę wiśniową

Nalewka miętowa. Przygotowanie krok po kroku

Nalewka miętowa to obowiązkowy trunek w piwniczce miłośnika domowych trunków. Co ważne, aby ją przygotować, nie trzeba posiadać specjalistycznego sprzętu, ani umiejętności - jest to jedna z najprostszych receptur, którą każdy jest w stanie samodzielnie wykonać. Do jej przygotowania potrzebne będzie kilkadziesiąt gałązek świeżej, nieuszkodzonej mięty, cukier i alkohol.

Gałązki mięty należy najpierw bardzo dokładnie umyć i osuszyć na sitku. Następnie przekładamy je do dużego słoja 3 l. Zalewamy spirytusem rektyfikowanym 95% (750 ml). Miętę warto docisnąć do dna słoja, aby uwolniła swój cały aromat i kolor. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Od czasu do czasu warto nim poruszać, aby zmieszać zawartość. Zazwyczaj gałązki mięty potrzebują około 3-4 dni, aby oddać swój kolor i smak alkoholowi. Po tym czasie należy je wyjąć, a do nalewki dodać cukier według uznania (około 250-350 g). Zamykamy słój, ponownie mieszając kilka razy dziennie by rozpuścić cukier. Po kilku dniach filtrujemy nalewkę i przelewamy do mniejszych butelek - nie wymaga ona leżakowania, jest od razu gotowa do spożycia. 

Miętówka. Czy można ją przygotować na wódce?

Z różnych względów nie poleca się przygotowywania nalewki miętowej na wódce. Jest ona zbyt słabym alkoholem, aby uzyskać wartości typowe dla nalewki przygotowanej z ziół. Jednak jeśli zależy nam na wykorzystaniu mięty i tego właśnie alkoholu również możemy to zrobić. W takim wypadku zamiast miętówki uzyskamy miętowy likier o zdecydowanie delikatniejszym smaku i kolorze. Proporcje wskazują, że na około 80 g mięty potrzebny będzie litr wódki. Przygotowanie natomiast powinno wyglądać analogicznie jak w przypadku wspomnianej wyżej nalewki. 

Zobacz też: Miodówka - nalewka pełna smaku. Jakie ma właściwości i jak ją zrobić?

Więcej o:
Copyright © Agora SA