Kwiat lipy to bardzo cenny produkt w każdej domowej apteczce. Dzięki obecności flawonoidów i śluzów uchodzi za rewelacyjny środek na przeziębienie oraz na wspomożenie odporności. Mamy właśnie najlepszy moment na pozyskiwanie tego wspaniałego daru natury. Sprawdźcie, gdzie zbierać i jak wykorzystać kwiat lipy.
Kwiat lipy najlepiej zbierać na przełomie czerwca i lipca. Urywamy młode kwiaty razem z szypułkami i podsadkami (wyglądającymi jak listki). Chociaż lipy rosną w wielu miejscach, zarówno w lasach i na wsiach, nie należy zbierać kwiatów z drzew przy ulicy - łatwo zbierają one wszelkie zanieczyszczenia. W deszczowe dni lub tuż po deszczu odpuśćmy sobie zbieranie, kwiaty nie powinny być wilgotne.
Zebrane kwiaty oczyszczamy z gałązek, listków i ewentualnie orzeszków (owoców lipy), a także owadów, które mogą na nich osiadać. Rozkładamy je dość rzadko na lnianej ściereczce lub kawałku tetry. Lipy nie należy suszyć na słońcu - traci ona wtedy swoje lecznicze właściwości! Lepiej zostawić ją w ciemnym, suchym pomieszczeniu z dobrym przewiewem powietrza. Ususzone kwiaty będą miały kolor jasnożółty i przyjemny miodowy zapach. Najlepiej przechowywać je w lnianych woreczkach lub w zamkniętych słoiczkach (dokładnie umytych, wyparzonych i dobrze osuszonych).
Z suszonych kwiatów lipy przygotujemy pyszną herbatę.
Składniki:
Do garnuszka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy syrop. Kwiaty wykładamy do dużego słoja i zalewamy syropem cukrowym. Dolewamy sok z cytryny i mieszamy. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gazę lub tetrę do butli, kwiaty dokładnie odciskamy. Dodajemy spirytus lub wódkę i rozlewamy do czystych słoiczków, mocno je zakręcamy.
Jeśli nie dodamy spirytusu, syrop musimy zapasteryzować. Słoiki z syropem przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, po otwarciu wstawiamy je do lodówki.
Składniki:
Wódkę i spirytus mieszamy, by otrzymać alkohol odpowiedni do zalewania kwiatów (ok. 65% mocy - nie spali ich i nie zniszczy). Kwiaty wkładamy do dużego słoja i zalewamy alkoholem. Słój lekko zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsamy nim, by zawartość dobrze się przemieszała.
Po dwóch tygodniach przelewamy nalewkę przez gazę, dokładnie odciskamy kwiaty. Przygotowujemy syrop z cukru i wody - zagotowujemy je w garnuszku. Alkohol z nektarem i syrop mieszamy, a potem przelewamy przez gęste sitko, studzimy. Rozlewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy i odstawiamy na co najmniej pół roku.
Świeże kwiaty lipy są smaczne i jadalne - można je także dodać do świeżych sałatek.