Nalewka z truskawkowa - kolejny boski sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Mamy przepis!

Nalewka truskawkowa to jeden z tych delikatniejszych trunków - tak zwanych trunków deserowych. Najlepiej smakuje schłodzona. Pasuje do wszelkiego rodzaju ciast, tortów, tart. Można ją podawać także rozcieńczoną wodą, a nawet lemoniadą. Tylko, jak zrobić najlepszą nalewkę z truskawek? Zdradzamy nasz sprawdzony przepis.

Nalewka z truskawek

Nalewka truskawkowa. Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 0,5 l wódki,
  • szklanka spirytusu,
  • szklanka wody,
  • sok z jednej cytryny
  • 1,5 szklanki drobnego cukru.

A może ciasto z truskawkami? To ostatni dzwonek w tym sezonie!

Nalewka truskawkowa. Przygotowanie:

Z truskawek usuń szypułki, oczyść je i umyj. Tak przygotowane truskawki przełóż do dużego słoja lub naczynia. Potrzebujesz naczynia o pojemności około czterech litrów. Następnie wlej do niego pół litra wódki i szklankę zimnej wody. Wymieszaj i wlej szklankę spirytusu. Ponownie zamieszaj. Zamknij wieczko lub zakręć nakrętkę. Trzymaj nalewkę truskawkową w nasłonecznionym miejscu, na przykład na parapecie. Przechowuj ją tak przez sześć dni. Każdego dnia lekko zamieszaj lub zakołysz naczyniem.

Zobacz wideo

Po tym czasie przelej połowę nalewki - odcedź truskawki łyżką cedzakową - do mniejszego słoja lub butelki. Słoik zakręć i odstaw. A do pozostałego alkoholu z truskawkami dodaj sok z cytryny i cukier. Odstaw na dwa dni. Po tym czasie nalewka z truskawek powinna być mętna, ale cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Odcedź truskawki. Zrób to ostrożnie, nie ugniataj truskawek. Owoce możesz jeszcze wykorzystać - na przykład do deserów lub lodów.

Połącz obie mieszaniny. Przecedź nalewkę przez drobne sitko albo wykorzystaj do tego filtr do kawy. Nalewka truskawkowa jest gotowa. Przechowuj ją w chłodnym miejscu. Postoi nawet kilka miesięcy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.