A może ciasto z truskawkami? To ostatni dzwonek w tym sezonie!
Z truskawek usuń szypułki, oczyść je i umyj. Tak przygotowane truskawki przełóż do dużego słoja lub naczynia. Potrzebujesz naczynia o pojemności około czterech litrów. Następnie wlej do niego pół litra wódki i szklankę zimnej wody. Wymieszaj i wlej szklankę spirytusu. Ponownie zamieszaj. Zamknij wieczko lub zakręć nakrętkę. Trzymaj nalewkę truskawkową w nasłonecznionym miejscu, na przykład na parapecie. Przechowuj ją tak przez sześć dni. Każdego dnia lekko zamieszaj lub zakołysz naczyniem.
Po tym czasie przelej połowę nalewki - odcedź truskawki łyżką cedzakową - do mniejszego słoja lub butelki. Słoik zakręć i odstaw. A do pozostałego alkoholu z truskawkami dodaj sok z cytryny i cukier. Odstaw na dwa dni. Po tym czasie nalewka z truskawek powinna być mętna, ale cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Odcedź truskawki. Zrób to ostrożnie, nie ugniataj truskawek. Owoce możesz jeszcze wykorzystać - na przykład do deserów lub lodów.
Połącz obie mieszaniny. Przecedź nalewkę przez drobne sitko albo wykorzystaj do tego filtr do kawy. Nalewka truskawkowa jest gotowa. Przechowuj ją w chłodnym miejscu. Postoi nawet kilka miesięcy.