A może przetwory z ogórków bez słoika?
Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki, a następnie w połówki. Co ważne, nie obieramy ogórków! Tylko myjemy. Przekładamy je do jednego naczynia i zasypujemy solą. Przykrywamy ogórki krokodylki ściereczką i odstawiamy na kilka godzin. Dobrze, gdyby ogórki krokodylki postały minimum cztery godziny. W tym czasie warto zamieszać je kilkukrotnie.
Przecedzamy następnie ogórki i wkładamy znowu do miski. Dodajemy olej, obrany czosnek drobno siekamy i także przerzucamy do ogórków. Mieszamy, a wręcz nacieramy ogórki. Kolejny krok to zalewa. Cukier, wodę, ocet i musztardę łączymy. Zagotowujemy mieszaninę. Cały czas mieszamy zalewę. Gdy będzie zupełnie rozpuszczony cukier, lekko przestudź zalewę. Lekko ciepłą zalewą zalej ogórki i ponownie przykryj je ściereczką, tym razem na 12 godzin.
Po tym należy przełożyć ogórki do słoików i zalać zalewą. Zakręcamy słoiki i wstawiamy do garnka. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykrywamy i gotujemy przez 5-10 minut. Wyjmujemy słoiki z garnka, stawiamy dnem do góry i studzimy. Ogórki z musztardą są gotowe! Tak przygotowane ogórki krokodylki będą dobre do spożycia przez wiele miesięcy.