Ogórki krokodylki - jak je zrobić? Mamy boski przepis na ogórki z musztardą

Ogórki krokodylki wcale nie przypominają krokodylków. To pyszny przepis na ogórki z musztardą, które są pocięte w ćwiartki. Jeśli raz zrobicie te ogórki krokodylki, już zawsze będziecie do nich wracać!

Ogórki w musztardzie przepis 

Ogórki krokodylki. Składniki:

  • 2-3 kg ogórków (najlepiej średniej wielkości),
  • 2-3 łyżki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • pół szklanki oleju (na przykład rzepakowych),
  •  12 mniejszych listków laurowych,
  • 18 kulek ziela angielskiego,
  • 5 łyżek musztardy (najlepiej delikatesowej),
  • 2 szklanki octu,
  • 2 szklanki cukru,
  • pół szklanki wody.

A może przetwory z ogórków bez słoika?

Ogórki z musztardą. Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki, a następnie w połówki. Co ważne, nie obieramy ogórków! Tylko myjemy. Przekładamy je do jednego naczynia i zasypujemy solą. Przykrywamy ogórki krokodylki ściereczką i odstawiamy na kilka godzin. Dobrze, gdyby ogórki krokodylki postały minimum cztery godziny. W tym czasie warto zamieszać je kilkukrotnie.

Przecedzamy następnie ogórki i wkładamy znowu do miski. Dodajemy olej, obrany czosnek drobno siekamy i także przerzucamy do ogórków. Mieszamy, a wręcz nacieramy ogórki. Kolejny krok to zalewa. Cukier, wodę, ocet i musztardę łączymy. Zagotowujemy mieszaninę. Cały czas mieszamy zalewę. Gdy będzie zupełnie rozpuszczony cukier, lekko przestudź zalewę. Lekko ciepłą zalewą zalej ogórki i ponownie przykryj je ściereczką, tym razem na 12 godzin.

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Po tym należy przełożyć ogórki do słoików i zalać zalewą. Zakręcamy słoiki i wstawiamy do garnka. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykrywamy i gotujemy przez 5-10 minut. Wyjmujemy słoiki z garnka, stawiamy dnem do góry i studzimy. Ogórki z musztardą są gotowe! Tak przygotowane ogórki krokodylki będą dobre do spożycia przez wiele miesięcy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.