Ogórki w occie to klasyka wśród polskich przetworów. Nie może ich zabraknąć w twojej spiżarni

Ogórki w occie to nic innego, jak lubiane przez wielu ogórki konserwowe. Są niezbędne dla każdego miłośnika polskich przetworów. Koniecznie musicie zrobić choć trochę na zimę.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Jak się robi ogórki w occie? Wbrew pozorom całkiem prosto. Potrzeba też minimum składników, a dodatki można dobrać pod własny gust. Nie wierzycie? Przygotujcie sobie czyste słoiki i  przekonajcie się sami.

Ogórki na szybkoBłyskawiczne ogórki Nigelli Lawson. Sekretem jest marynata z dwóch octów

Ogórki w occie nie potrzebują wielu składników. To tylko podstawowe produkty

Żeby zimą cieszyć się pysznymi ogórkami, trzeba je najpierw zrobić. Kompletowanie składników zacznij od warzyw:

  • ogórki gruntowe - kilogram,
  • papryka (w dowolnym kolorze),
  • cebula,
  • marchewka,
  • czosnek - 1 - 2 ząbki na słoik,
  • chrzan (korzeń) - mały kawałek.

Potem przygotuj składniki na zalewę. Bez niej ogórki nie będą w occie:

  • woda - litr,
  • cukier - 150 gramów,
  • ocet - półtorej szklanki,
  • sól - płaska łyżka.

Oprócz powyższych produktów, ważne są przyprawy. To one odpowiadają za aromat i smak. Co możesz dodać do ogórków w occie? Na przykład takie zioła:

  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • gorczyca,
  • pieprz,
  • koper (baldachy z nasionami).

Ogórki (zdjęcie ilustracyjne)Ogórki w przyprawie gyros - przepis. Najlepsza sałatka z ogórków

Ogórki w occie przygotowuje się łatwo. Każdy powinien dać sobie radę

Od czego zacząć przygotowanie ogórków w occie? Jak już wspomnieliśmy na początku - od umycia i wyparzenia słoików. Potem zajmij się warzywami:

  1. Ogórki umyj, paprykę i  marchewkę również. Cebulę i czosnek obierz;
  2. Marchewkę pokrój w plastry, paprykę w paski (wytnij gniazdo nasienne), a cebulę w półksiężyce;
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, a chrzan obierz i drobno pokrój;
  4. Umieść w słoikach ogórki i pozostałe warzywa, tak, aby w każdym naczyniu było po trochu;
  5. Uzupełnij słoiki przyprawami (po tyle samo w każdym);
  6. Zrób zalewę - zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, po czym Wlej ją do słoików z warzywami;
  7. Zakręć dobrze słoiki. Teraz została ci pasteryzacja przez około 15 minut.

Smacznego!

Więcej o: