Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą
Jak się robi ogórki w occie? Wbrew pozorom całkiem prosto. Potrzeba też minimum składników, a dodatki można dobrać pod własny gust. Nie wierzycie? Przygotujcie sobie czyste słoiki i przekonajcie się sami.
Ogórki w occie nie potrzebują wielu składników. To tylko podstawowe produkty
Żeby zimą cieszyć się pysznymi ogórkami, trzeba je najpierw zrobić. Kompletowanie składników zacznij od warzyw:
- ogórki gruntowe - kilogram,
- papryka (w dowolnym kolorze),
- cebula,
- marchewka,
- czosnek - 1 - 2 ząbki na słoik,
- chrzan (korzeń) - mały kawałek.
Potem przygotuj składniki na zalewę. Bez niej ogórki nie będą w occie:
- woda - litr,
- cukier - 150 gramów,
- ocet - półtorej szklanki,
- sól - płaska łyżka.
Oprócz powyższych produktów, ważne są przyprawy. To one odpowiadają za aromat i smak. Co możesz dodać do ogórków w occie? Na przykład takie zioła:
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- gorczyca,
- pieprz,
- koper (baldachy z nasionami).
Ogórki w occie przygotowuje się łatwo. Każdy powinien dać sobie radę
Od czego zacząć przygotowanie ogórków w occie? Jak już wspomnieliśmy na początku - od umycia i wyparzenia słoików. Potem zajmij się warzywami:
- Ogórki umyj, paprykę i marchewkę również. Cebulę i czosnek obierz;
- Marchewkę pokrój w plastry, paprykę w paski (wytnij gniazdo nasienne), a cebulę w półksiężyce;
- Czosnek przeciśnij przez praskę, a chrzan obierz i drobno pokrój;
- Umieść w słoikach ogórki i pozostałe warzywa, tak, aby w każdym naczyniu było po trochu;
- Uzupełnij słoiki przyprawami (po tyle samo w każdym);
- Zrób zalewę - zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, po czym Wlej ją do słoików z warzywami;
- Zakręć dobrze słoiki. Teraz została ci pasteryzacja przez około 15 minut.
Smacznego!