Przepis na zimową herbatę. Aromatyczny napar z miodem i cynamonem rozgrzeje w mroźne dni

Okres zimowy sprzyja raczeniu się pysznymi, rozgrzewającymi napojami. Najlepiej sprawdzi się tu aromatyczna herbata z dodatkiem miodu, cynamonu i goździków. Jak ją przygotować? Bardzo prosto, cały proces zajmie ci zaledwie kilka minut.

Do Polski wróciły mrozy. Niskie, a wręcz ujemne temperatury sprawiają, że niechętnie wyściubiamy nos z domu. Obowiązki zmuszają nas jednak do wyjścia do pracy czy szkoły. Jak rozgrzać się po powrocie z zimnego dworu? Mamy na to idealne rozwiązanie - zimowa herbata z aromatycznymi dodatkami świetnie rozgrzewa i równie dobrze smakuje. 

Zobacz wideo Kruche ciastka z czekoladą. Zupełnie jak herbata

Przepis na zimową herbatę, która rozgrzeje nawet najzimniejsze serca. Doskonała na zimowe mrozy

Kubek gorącej herbaty, koc i dobry film lub książka to połączenie wręcz idealne na mroźne, zimowe dni. Zwłaszcza czarna herbata okazuje się wtedy bardzo przydatna, działa bowiem pobudzająco na układ nerwowy - zmniejsza uczucie zmęczenia, a także usprawnia pamięć i poprawia nastrój. Co więcej, napar z czarnej herbaty korzystnie wpływa na pracę serca i płuc. W połączeniu ze słodkim miodem i korzennym cynamonem tworzy napój nie tylko zdrowy i rozgrzewający, ale i wyjątkowo smaczny. Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie dłużej niż kilka minut. Koniecznie wypróbuj tej mieszanki, kiedy poczujesz, że mróz puka do twych drzwi.

Składniki:

  • 1 saszetka czarnej herbaty,
  • 300 ml wody,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka syropu owocowego (np. malinowego, wiśniowego, pomarańczowego),
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1 plaster cytryny lub pomarańczy,
  • kilka goździków,
  • niewielki kawałek imbiru.

Zimowa herbata z miodem, cynamonem i goździkami. Sposób wykonania

Zaparz wodę na herbatę. W dużym kubku lub szklance umieść wszystkie dodatki: cynamon, rozmaryn, goździki i imbir. Włóż saszetkę, a następnie zalej ją wrzątkiem. Odczekaj ok. 3-4 minuty, aż napar się zaparzy i pozbądź się saszetki. Dodaj plasterek cytryny bądź pomarańczy. Na koniec wlej miód oraz sok owocowy i wszystko zamieszaj. Zimową herbatę możesz wypić o każdej porze dnia, zarówno rano do śniadania, jak i popołudniu w ramach podwieczorku ze słodkim deserem. To także świetny napój na chłodne, zimowe wieczory. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: