Robię je zawsze, gdy goście pukają już do drzwi. Nie ma lepszych ciastek do kawy i herbaty

Czasem może wydarzyć się taka sytuacja, że niespodziewanie odwiedzą nas goście, a my nie jesteśmy do tej wizyty przygotowani. Gdy tak się stanie, warto wykorzystać ten przepis, który robi się ekspresowo. Ciasteczka, które z niego wychodzą, są idealnie kruche i mają niepowtarzalny smak.

W internecie możemy znaleźć wiele przepisów na ekspresowe ciasteczka. Jednak takiego wykonanie nie jest znane każdemu. W tym wypieku można poczuć smak, za którym nie każdy przepada. Głównym składnikiem, który właśnie go nadaje, jest marcepan. Połączony z mąką migdałową, słodkim cukrem pudrem i innymi niezbędnymi składnikami, tworzy ciasteczka idealne do kawy. Oprócz tego warto zrobić do nich czekoladową polewę. Można do tego użyć mlecznej lub gorzkiej tabliczki, aby ciastka się lepiej prezentowały, można je również ozdobić kawałkami orzechów.

Przepis na ciasteczka marcepanowe

Składniki

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki migdałowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 100 g marcepanu,
  • 20 ml amaretto,
  • 85 g masła,
  • żółtko,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • łyżka oleju kokosowego.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Marcepan rozgnieć z dodatkiem z amaretto.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól.
  3. W rondelku umieść masło, rozpuść je na małym ogniu, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem. Ucieraj do momentu, aż masa stanie się puszysta. Gdy tak będzie, dodaj żółtko i masę marcepanową, ponownie zamieszaj.
  4. Do suchych składników dodaj przygotowaną masę i wyrób całość na gładkie ciasto. Podziel je na pół i rozwałkuj na placki. Za pomocą form wytnij ulubione kształty.
  5. Każdy kawałek ciasto ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż formę do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 10 minut, by ciasteczka stały się rumiane i złote.
  6. W czasie gdy ciasteczka się pieką, przygotuj polewę. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i umieść ją w miseczce. Rozpuść ją w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Wymieszaj całość, by krem stał się jednolity.
  7. Wypieczone i schłodzone ciastka zamocz do połowy w czekoladzie. Odłóż je na kratkę, by polewa mogła zastygnąć. Po kilku minutach ciasteczka są gotowe do podania, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.