Gdyby święta miały zapach, to byłaby właśnie ta herbata. Jest lepsza niż grzaniec i poprawia odporność

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Na dworze jest coraz chłodniej, więc gdy wracamy do domu, mamy ochotę na pyszny, rozgrzewający napój. Podzielę się z tobą pewnym przepisem. Spróbuj i przekonaj się, że to najlepsza herbata zimowa.

Jesienią i zimą wiele osób skarży się na obniżoną odporność i przeziębienie. Warto włączyć do codziennego menu pyszną herbatę, która jednocześnie wzmacnia, rozgrzewa oraz wprowadza w świąteczny nastrój. Najpopularniejszymi dodatkami są miód oraz cytryna, ale my postanowiliśmy nieco wzbogacić ten przepis. Dzięki temu napój smakuje wybornie i można zaserwować go nawet w Wigilię.

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Herbata zimowa. Przepis z pomarańczą i goździkami jest banalny

Korzenne zapachy i cytrusowy smak kojarzą się ze świątecznymi wypiekami, więc od razu poczujesz wyjątkowy nastrój. Odpowiednio dobrane składniki to nie tylko gwarancja dobrego smaku, lecz także wsparcie dla układu odpornościowego. Oto produkty potrzebne do przygotowania zimowej herbaty:

  • 300 ml naparu z czarnej albo czerwonej herbaty,
  • 4 goździki,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 plaster pomarańczy,
  • 1 plasterek imbiru,
  • 1 łyżeczka miodu.

PORADA! Przepis na zimową herbatę możesz oczywiście modyfikować według własnych upodobań. Pomarańczę można zastąpić cytryną czy grejpfrutem, a zamiast czarnej herbaty użyć zielonej. Niektórzy dorzucają też do napoju jabłko pokrojone w plasterki.

Najlepsza herbata zimowa
Najlepsza herbata zimowa feyyazalacam/iStock

Herbata zimowa z pomarańczą. Rozgrzeje każdego zmarzlucha

Czarna herbata jest bogata w polifenole, które mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Właśnie dlatego tak dobrze sprawdzi się zimą, gdy nasz organizm ciągle jest narażony na działanie niskich temperatur. Oto krótka instrukcja przygotowania rozgrzewającego napoju:

  1. Zacznij od zrobienia gorącego naparu z herbaty.
  2. Dodaj pomarańczę z umytą, sparzoną skórką.
  3. Dorzuć starty imbir, goździki oraz laskę cynamonu.
  4. Wymieszaj całość.
  5. Gdy napój przestygnie, dołóż miód i ponownie wszystko zamieszaj. Gotowe!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: