Zaskocz teściów i zaserwuj im do kawki słodką "zemstę synowej". Nie trzeba piec. Wystarczą wafelki

Gdy teściowa przyjeżdża w odwiedziny, każdy z nas chce wypaść dobrze. Jeśli planujesz zaserwować jakiś deser, ale nie masz pomysłu, co mogłoby to być, postaw na "zemstę synowej". To przepyszne ciasto z wafelkami bez pieczenia.

Dowiedziałeś się, że w weekend przyjeżdżają do ciebie teściowie? Czas pomyśleć o małym poczęstunku. Szarlotka, sernik, makowiec? Nic z tych rzeczy. Zaskocz rodzinę i podaj ciasto, o którym do tej pory mogli nawet nie słyszeć. "Zemsta synowej" to prawdziwy domowy przysmak. Robi się szybko, łatwo i poradzi sobie z nią nawet początkujący cukiernik.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Przepis na "zemstę synowej". To będzie ulubione ciasto teściowej

Niech cię nie zmyli nazwa - teściowa nie będzie wściekła, tylko zachwycona wyglądem i smakiem tego deseru. Ciasto łączy tradycyjny smak z odrobiną humoru. Taka chrupiąca przekąska będzie idealnie pasować do popołudniowej kawki. Oto potrzebne składniki:

  • 1 opakowanie wafli tortowych (5 arkuszy),
  • 250 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 110 g mleka w proszku,
  • 180 g cukru drobnego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 1 łyżka kakao w proszku.

PORADA! Zamiast orzechów włoskich i laskowych możesz użyć migdałów, pistacji albo orzechów ziemnych. Niektórzy dorzucają też suszone owoce, np. żurawinę albo morele.

'Zemsta synowej'. Ulubione ciasto teściowej
'Zemsta synowej'. Ulubione ciasto teściowej unsplash.com/Kisoulou

Ciasto z wafelkami bez pieczenia. Wyśmienita i słodka "zemsta synowej"

Skąd wzięła się tak oryginalna nazwa deseru? Można się tylko domyślać, że chodziło o zatarg synowej i teściowej w kwestii umiejętności kulinarnych. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Wlej do garnka mleko.
  2. Dodaj masło, cukier waniliowy i drobny cukier.
  3. Podgrzewaj do zagotowania, aż masa będzie miała gęstą konsystencję. Potem odstaw do ostygnięcia.
  4. Posiekaj drobno orzechy.
  5. Podziel ciasto na dwie części.
  6. Do jednej porcji dodaj kakao i wymieszaj.
  7. Smaruj wafle na przemian jasną i ciemną masą.
  8. Rozsyp porcję orzechów na każdym arkuszu.
  9. Zawiń wafelki w papier do pieczenia i obciąż garnkiem.
  10. Po 4 godzinach pokrój "zemstę synowej" w paski, a następnie w mniejsze prostokąty lub romby.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: