Dodaj do barszczu 2 łyżki tego płynu. Bezbłędnie przełamie smak. Tak robi polski szef kuchni

Tak jak rybnym symbolem świąt są śledzie i karp, tak wśród zup niepodzielnie króluje barszcz czerwony. Każdy chce, by miał piękny, rubinowy kolor i smakował jak z najlepszej restauracji. Mamy przepis polskiego szefa kuchni, z którym na pewno się to uda. Dariusz Baryga do swojego barszczu dodaje kilka nietypowych składników. Na liście znajdziemy między innymi miód i maliny.

Tradycyjny barszcz czerwony z dodatkiem owoców to wyjątkowe połączenie wigilijnego klasyka z nowoczesnym akcentem. Gdy dodamy do tego jeszcze chrupiący krokiet z ciasta francuskiego, wypełniony aromatycznym farszem grzybowo-orzechowym, nasze święta zamienią się w niebanalną ucztę. Krokiet nie tylko wprowadza kontrastującą teksturę, lecz także wzbogaca danie o leśno-orzechową nutę.

Zobacz wideo

Barszcz czerwony z chrupiącym krokietem z ciasta francuskiego

Składniki na barszcz:

  • 2 kg obranych buraków,
  • 100 g mrożonych wiśni,
  • 50 g mrożonych malin,
  • 3 marchewki,
  • 1 duża cebula (opalona),
  • 1/3 pora,
  • korzeń pietruszki,
  • 1/2 główki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki octu,
  • 3 l wody,
  • garść majeranku,
  • 8-10 ziarenek ziela angielskiego.

Składniki na krokiety:

  • 2 szalotki,
  • 300 g pieczarek,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • ciasto francuskie,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • garść majeranku.

Sposób przygotowania:

Składniki na barszcz czerwony włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około dwie godziny na niedużym ogniu. Potem przecedź warzywo przez sito, ale wywaru nie wylewaj. Dodaj do niego sól, pieprz, majeranek, ocet oraz miód.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozpuść masło. Pokrój szalotkę i pieczarki, wrzuć na patelnię i podsmażaj do zmięknięcia. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wsyp bułkę tartą oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Rozwiń ciasto francuskie, równomiernie posmaruj je farszem i zwiń w kształt ślimaka. Wierzch ciasta delikatnie natnij, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące.

Dariusz Baryga – prywatny szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, prowadzący audycje i programy kulinarne oraz ambasador marki Kohersen. Kucharz, który z pasją odtwarza staropolskie przepisy, dodając nutę świeżości i nowoczesności. Prowadzi szkolenia, warsztaty i pokazy kulinarne.

Więcej o: