Nie piernik i nie keks. Miodownik to najlepsze ciasto na święta. Krem jest wart grzechu

Ciasto na święta to nie tylko piernik czy makowiec. Dziś mamy dla was stary i sprawdzony przepis na ciasto, które idealnie pasuje na Boże Narodzenie i na każdą inną okazję, a do tego jest przepyszne i bardzo łatwe. Jak zrobić miodownik? Najważniejszy jest krem.

Miodownik kojarzy mi się ze świętami u babci, gdzie zajmował dumne miejsce na środku stołu obok makowca i piernika. Muszę przyznać, że to właśnie miodownik smakował mi zawsze najbardziej, a nie suchy makowiec i gliniasty piernik. Przepis na miodownik w mojej rodzinie jest od dziesięcioleci i przez ten czas rozkoszowało się jego smakiem już kilka pokoleń. To naprawdę łatwe warstwowe ciasto, a krem na bazie kaszy manny najbardziej smakował mi wyjadany łyżką prosto z miski. Oto przepis na ciasto, które sprawdzi się idealnie nie tylko na święta. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na błyskawiczne ciasto na kefirze

Lepszy niż piernik i makowiec. Jak zrobić miodownik?

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 4 spore łyżki miodu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 3 jajka, 
  • 100 g masła.

Krem:

  • 700 ml mleka,
  • 10 łyżek kaszy manny,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • słoiczek powideł śliwkowych,
  • polewa czekoladowa, 
  • pół szklanki posiekanych orzechów.

Miodownik - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki połącz i wyrabiaj na gładką masę. Następnie podziel ciasto na cztery równe części i każdą z nich rozwałkuj. Jeśli chcesz, możesz podzielić ciasto na więcej kawałków, wówczas blaty będą cieńsze.
  2. Blaszkę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, włóż rozwałkowaną porcję ciasta i piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak samo upiecz pozostałe blaty ciasta.
  3. Następnie przygotuj krem. W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę, a pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Kiedy mleko zawrze, powoli wlewaj rozmieszaną kaszę mannę i całość mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Masło ubij mikserem na puszystą pianę i stopniowo dodawaj ostudzoną masę z kaszy. Krem miksuj, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
  5. Wystudzone blaty miodowego ciasta smaruj cienko powidłami śliwkowymi i układaj warstwę kremu. Następnie przełóż kolejnym blatem i ponownie daj najpierw powidła, potem krem i blat ciasta. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i udekoruj posiekanymi orzechami.
Więcej o: