Nie wiem, czy na świecie istnieje ktoś, kto nie przepada za racuchami. Te niewielkie, puszyste placuszki idealnie poprawiają humor w pochmurne dni i pozwalają pozytywnie nastawić się do życia. Nasz przepis na racuchy jest banalny, a jego podstawą jest serek wiejski. Myślę, że jak spróbujesz, to już na zawsze zapomnisz o racuchach na drożdżach.
Szybkie racuchy bez drożdży - przepis na śniadanie i nie tylko
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 średnie jajka,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ulubione owoce do podania,
- olej do smażenia.
Racuchy z serka wiejskiego - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę, ja zawsze używam mąki typu 500, uważam, że sprawdza się najlepiej. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Dodaj serek wiejski, wbij jajka i dodaj miód oraz cukier waniliowy. Całość wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by odpoczęło, jednak nie jest to absolutnie konieczne.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Głęboką łyżką nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placki i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dla podkręcenia smaku racuszków na serku wiejskim możesz dodać do ciasta starte jabłko lub rozgnieciony banan. Jeśli jednak używasz banana, pamiętaj, by wybierać mocno dojrzałe owoce - takie są najsłodsze i będą najlepiej pasować.