Te kotlety pokochasz od pierwszego kęsa. Soczyste i delikatne, ale panierka zgarnia wszystko

Wszyscy uwielbiamy kotlety i na naszych stołach lądują najczęściej klasyczne mielone lub pyszne schabowe. Jednak wciąż mało osób zna przepis na kotlet pożarski, a ten gościł na polskich stołach już dziesiątki lat temu. Jest delikatny, soczysty, ale panierka jest po prostu niezawodna. Tym przepisem zachwycisz bliskich i każdego, kto kocha delikatne i aromatyczne mięso.

Kotlety pożarskie były obecne na stołach wszystkich dygnitarzy z czasów PRL-u. Nic dziwnego, przepis w końcu pochodził z Rosji i wziął się od nazwiska szefa kuchni, który gotował dla cara Mikołaja I. Nie będziemy się rozwodzić jednak nad pochodzeniem tych kotletów, a nad ich smakiem, bo ten jest naprawdę wyjątkowy. Kotlety pożarskie robi się w podobny sposób, co nasze mielone, jednak do ich przygotowania używa się mięsa drobiowego, kurczaka lub indyka. Początkowo nie używało się także mięsa mielonego, a drobno siekanego. No i panierka - do jej zrobienia używa się czerstwego chleba pokrojonego na małe kawałki. Taki kotlet to naprawdę wyżerka pierwsza klasa.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Kotlety pożarskie - soczyste i delikatne, a chrupiące

Składniki:

  • 1 kg mięsa z piersi kurczaka lub indyka,
  • 2 jajka,
  • kajzerka namoczona w mleku,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 1 niewielka cebula,
  • kilka kromek czerstwego pszennego chleba,
  • masło klarowane do smażenia.

Kotlet pożarski - sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę lub zmiel w maszynce o grubych oczkach. Lepszy smak jednak uzyskasz, gdy posiekasz mięso. Posiekaj także cebulę, a bułkę porządnie odciśnij z mleka.
  2. Czerstwe kromki chleba pokrój w bardzo drobną kostkę, nie przejmuj się, jeśli się pokruszą. Możesz delikatnie oprószyć je solą lub np. słodką papryką, ale nie jest to konieczne.
  3. Posiekane mięso przełóż do miski, wbij jajka, dodaj odciśniętą bułkę, posiekaną natkę i cebulkę. Dodaj przyprawy według uznania i wszystko wymieszaj.
  4. Z masy mięsnej odrywaj kawałki i formuj w dłoniach półokrągłe kotlety. Następnie obtocz je w posiekanym chlebie tak, by kawałki ściśle przylegały do masy mięsnej.
  5. W głębokiej patelni rozgrzej dość dużo masła klarowanego i smaż kotlety pożarskie, aż będą złote i chrupiące.
Więcej o: