Ewa Wachowicz od lat pokazuje, jak przygotować najbardziej klasyczne dania i przystawki. Oprócz potrwa, które znamy od lat, dzieli się również przepisami na nieco zwariowane smakołyki. Niekiedy można dzięki niej poznać nowe receptury na dania, które pochodzą z różnych zakątków świata. Jednak tym razem zatrzymamy się na klasykach, o których wiele osób mogło zapomnieć. Kucharka w jednym z odcinków swojego programu "Ewa Gotuje" pokazała, jak przyrządzić konfiturę z żurawiny na zimę.
Żurawina jest owocem, który może dla nas zdziałać wiele dobrego. Przede wszystkim jest źródłem błonnika, witaminy C, B1, B2, E oraz A, a także magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Pomaga walczyć z infekcjami układu moczowego, stosuje się ją też w walce z przeziębieniem i grypą. Można ją jeść pod wieloma formami, a jedną z nich jest konfitura. Jednak ten owoc ma to do siebie, że jego smak jest cierpki. Na szczęście Ewa Wachowicz zdradziła, jak w prosty sposób można się go pozbyć. Wystarczy włożyć owoce na kilka godzin do zamrażarki. Po wyjęciu będą słodsze.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl