Wachowicz zdradziła sekret słodkiej konfitury. Nie chodzi o cukier. Owoce przestaną być cierpkie

Mogłoby się wydawać, że sezon na przygotowanie konfitur dawno się zakończył. Nic bardziej mylnego. Mianowicie są jeszcze owoce, na które teraz jest sezon i które warto zamknąć w słoikach. Ewa Wachowicz wskazała taki przysmak i zdradziła sekret na jego słodszy smak.

Ewa Wachowicz od lat pokazuje, jak przygotować najbardziej klasyczne dania i przystawki. Oprócz potrwa, które znamy od lat, dzieli się również przepisami na nieco zwariowane smakołyki. Niekiedy można dzięki niej poznać nowe receptury na dania, które pochodzą z różnych zakątków świata. Jednak tym razem zatrzymamy się na klasykach, o których wiele osób mogło zapomnieć. Kucharka w jednym z odcinków swojego programu "Ewa Gotuje" pokazała, jak przyrządzić konfiturę z żurawiny na zimę.

Zobacz wideo Tartaletki z konfiturą z czerwonej cebuli

Żurawina jest owocem, który może dla nas zdziałać wiele dobrego. Przede wszystkim jest źródłem błonnika, witaminy C, B1, B2, E oraz A, a także magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Pomaga walczyć z infekcjami układu moczowego, stosuje się ją też w walce z przeziębieniem i grypą. Można ją jeść pod wieloma formami, a jedną z nich jest konfitura. Jednak ten owoc ma to do siebie, że jego smak jest cierpki. Na szczęście Ewa Wachowicz zdradziła, jak w prosty sposób można się go pozbyć. Wystarczy włożyć owoce na kilka godzin do zamrażarki. Po wyjęciu będą słodsze.

Przepis na konfiturę z żurawiny Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg świeżej żurawiny,
  • pół kilo drobnego cukru,
  • 2 jabłka.

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę przemyj i dokładnie osusz. By owoce były słodsze i mniej cierpkie włóż je do zamrażarki na około 6 godzin.
  2. Po tym czasie umieść żurawinę w rondelku i zasyp ją cukrem. Postaw na małym ogniu i co jakiś czas mieszając, gotuj przez około 40 minut.
  3. Po tym czasie dodaj obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Ponownie zamieszaj i podgrzewaj całość przez kilka minut.
  4. Ciepłą konfiturę przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw na blacie do całkowitego przestudzenia. Gdy słoiki staną się zimne, przechowuj je w chłodnym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: