Rosół w zimowej wersji na wzmocnienie odporności. Z tymi dwoma składnikami tworzy bombę witaminową

Rosół to zupa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Rozgrzewający, aromatyczny bulion na bazie mięsa i warzyw to świetny pomysł na obiad. Zimą warto go wzbogacić o dodatkowe dwa składniki. Pogłębią jego smak i dostarczą wielu witamin. Skorzystają na tym nasze kubki smakowe oraz zdrowie.

Zimą staramy się, aby nasze dania były nie tylko smaczne, ale i korzystne dla zdrowia. W tym mroźnym czasie dbamy o odporność organizmu - nikt w końcu nie lubi być przeziębiony ani chory. Warto więc, aby w codziennym jadłospisie nie zabrakło produktów bogatych w witaminy i wartości odżywcze. 

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Rosół w zimowym wydaniu to połączenie wyjątkowego smaku i witamin. Prawdziwy eliksir zdrowia

Zimowy rosół to doskonała mieszanka aromatycznego wywaru i prozdrowotnych dodatków. Do standardowych przypraw i ziół warto dodać m.in. imbir i goździki. Imbir znany jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, z kolei goździki są cennym źródłem antyoksydantów, kwasu foliowego i witamin: B6, E oraz K. Wzmacniają odporność i neutralizują stany zapalne. Oba składniki wzbogacają rosół nie tylko o witaminy, ale i wyjątkowy aromat.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół małego selera,
  • kawałek pora,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • garść goździków,
  • mały kawałek imbiru,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta soli,
  • ok. 2 l wody.

Aromatyczny rosół na zimę. Sposób przygotowania

Przygotowania zacznij od umycia mięsa. Zdejmij z niego skórę, jeśli nie chcesz, by rosół był zbyt tłusty. Umieść kurczaka w garnku, a następnie zalej go zimną wodą. Podgrzewaj go na wolnym ogniu, aż woda zacznie "mrugać". Jeśli na powierzchni gotującego się wywaru pojawią się szumowiny, wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. 

W dalszej kolejności umieść w garnku obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę i seler, a także por i imbir. Dodaj gałązki pietruszki, czosnek oraz obraną z łupiny i opieczoną nad ogniem cebulę. W ostatnim etapie dopraw bulion liśćmi laurowymi, goździkami i zielem angielskim.

Gotuj zupę przez trzy godziny na małym ogniu, pod uchyloną pokrywką. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę soli. Kiedy rosół będzie gotowy, wyjmij z niego mięso i warzywa. Pyszną i rozgrzewającą potrawę podawaj z ugotowanym makaronem lub lanymi kluskami. Smacznego!

Więcej o: