Zimą staramy się, aby nasze dania były nie tylko smaczne, ale i korzystne dla zdrowia. W tym mroźnym czasie dbamy o odporność organizmu - nikt w końcu nie lubi być przeziębiony ani chory. Warto więc, aby w codziennym jadłospisie nie zabrakło produktów bogatych w witaminy i wartości odżywcze.
Zimowy rosół to doskonała mieszanka aromatycznego wywaru i prozdrowotnych dodatków. Do standardowych przypraw i ziół warto dodać m.in. imbir i goździki. Imbir znany jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, z kolei goździki są cennym źródłem antyoksydantów, kwasu foliowego i witamin: B6, E oraz K. Wzmacniają odporność i neutralizują stany zapalne. Oba składniki wzbogacają rosół nie tylko o witaminy, ale i wyjątkowy aromat.
Składniki:
Przygotowania zacznij od umycia mięsa. Zdejmij z niego skórę, jeśli nie chcesz, by rosół był zbyt tłusty. Umieść kurczaka w garnku, a następnie zalej go zimną wodą. Podgrzewaj go na wolnym ogniu, aż woda zacznie "mrugać". Jeśli na powierzchni gotującego się wywaru pojawią się szumowiny, wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej.
W dalszej kolejności umieść w garnku obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę i seler, a także por i imbir. Dodaj gałązki pietruszki, czosnek oraz obraną z łupiny i opieczoną nad ogniem cebulę. W ostatnim etapie dopraw bulion liśćmi laurowymi, goździkami i zielem angielskim.
Gotuj zupę przez trzy godziny na małym ogniu, pod uchyloną pokrywką. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę soli. Kiedy rosół będzie gotowy, wyjmij z niego mięso i warzywa. Pyszną i rozgrzewającą potrawę podawaj z ugotowanym makaronem lub lanymi kluskami. Smacznego!