Taka papryka będzie doskonała na zimę. Sprawdzi się jako smaczna przekąska i dodatek do obiadu

Papryka konserwowa smakuje świetnie sama, ale można ją dodawać do potraw i kanapek. Jak ją przygotować, aby miała wyrazisty smak? Niezbędnych będzie kilka przypraw oraz ocet. Jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu.

Jak przyrządzić paprykę konserwową? To prostsze niż by się mogło wydawać. Wystarczy pokroić warzywa i zagotować zalewę. Aby nadać papryce smaku, należy dodać do niej ziarna gorczycy i ziarna pieprzu czarnego. To niezwykle uniwersalny produkt, który można jeść na różne sposoby. Przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów, dzięki któremu papryka wyjdzie przepyszna.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Papryka konserwowa. Przepis, do którego nie potrzeba wiele składników 

Jaką paprykę wybrać? Do przyrządzenia słoików z papryką konserwową najczęściej używa się czerwonej papryki. Można używać też żółtej i zielonej, ale nie będą one miały tyle smaku, ile czerwona. 

Składniki:

  • kilogram czerwonej papryki,
  • dwie białe cebule,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • około trzy szklanki wody,
  • łyżka soli,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki octu.

W ten sposób przygotujesz doskonały dodatek do zimowych potraw

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj paprykę, usuń gniazda nasienne, pokrój w kawałki i przełóż do wyparzonych słoików.
  2. Białą cebulę obierz z łupin, pokrój w krążki i dodaj do słoików. Następnie włóż do słoików po kilka ziaren czarnego pieprzu i gorczycy. 
  3. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i gorczycą. Sól i cukier powinny się rozpuścić.
  4. Zalej paprykę przygotowaną zalewą. Zakręć dokładnie słoiki i zapasteryzuj. Gotuj słoiki przez około dziesięć minut od momentu zagotowania wody. 

Papryka konserwowa sprawdzi się jako smaczny dodatek do potraw mięsnych takich jak zrazy, pieczenie i gulasze. Będzie też idealnym składnikiem kanapek, fantastycznie smakuje solo jako przekąska między posiłkami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.