• Link został skopiowany

Taka papryka będzie doskonała na zimę. Sprawdzi się jako smaczna przekąska i dodatek do obiadu

Papryka konserwowa smakuje świetnie sama, ale można ją dodawać do potraw i kanapek. Jak ją przygotować, aby miała wyrazisty smak? Niezbędnych będzie kilka przypraw oraz ocet. Jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu.
Jak zrobić paprykę konserwową?
Fot. JESHOOTS-com/Pixabay

Jak przyrządzić paprykę konserwową? To prostsze niż by się mogło wydawać. Wystarczy pokroić warzywa i zagotować zalewę. Aby nadać papryce smaku, należy dodać do niej ziarna gorczycy i ziarna pieprzu czarnego. To niezwykle uniwersalny produkt, który można jeść na różne sposoby. Przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów, dzięki któremu papryka wyjdzie przepyszna.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Papryka konserwowa. Przepis, do którego nie potrzeba wiele składników 

Jaką paprykę wybrać? Do przyrządzenia słoików z papryką konserwową najczęściej używa się czerwonej papryki. Można używać też żółtej i zielonej, ale nie będą one miały tyle smaku, ile czerwona. 

Składniki:

  • kilogram czerwonej papryki,
  • dwie białe cebule,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • około trzy szklanki wody,
  • łyżka soli,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki octu.

W ten sposób przygotujesz doskonały dodatek do zimowych potraw

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj paprykę, usuń gniazda nasienne, pokrój w kawałki i przełóż do wyparzonych słoików.
  2. Białą cebulę obierz z łupin, pokrój w krążki i dodaj do słoików. Następnie włóż do słoików po kilka ziaren czarnego pieprzu i gorczycy. 
  3. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i gorczycą. Sól i cukier powinny się rozpuścić.
  4. Zalej paprykę przygotowaną zalewą. Zakręć dokładnie słoiki i zapasteryzuj. Gotuj słoiki przez około dziesięć minut od momentu zagotowania wody. 

Papryka konserwowa sprawdzi się jako smaczny dodatek do potraw mięsnych takich jak zrazy, pieczenie i gulasze. Będzie też idealnym składnikiem kanapek, fantastycznie smakuje solo jako przekąska między posiłkami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: