Zamykam w słoikach, a zimą rozkoszuję się ich smakiem. Lepszego leczo w życiu nie zjesz

Warzywny kociołek z papryką, pomidorami i cukinią może cieszyć smakiem nie tylko latem. Już teraz przygotuj leczo do słoików na zimę. Będziesz rozkoszować się jego aromatem nawet podczas zimy. Wykonanie to bułka z masłem.

Lato jest idealnym czasem na przygotowanie przetworów na chłodniejsze, jesienne oraz zimowe miesiące. To świetny sposób na "zatrzymanie" letnich smaków w słoikach, aby cieszyć się nimi również poza sezonem. Wraz z końcem lata warto naszykować leczo, które sprawdzi się jako baza do wielu potraw, lecz także jako indywidualne danie.

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Jak zagęścić leczo do słoików na zimę? Węgierska potrawa, która podbiła serca Polaków

Leczo w słoikach będzie świetną opcją na szybki obiad, gdy nie macie czasu na gotowanie. Do przygotowania dania jednogarnkowego wykorzystasz cukinie, paprykę oraz pomidory i uzupełnisz ulubionymi dodatkami - ryżem, kiełbasą czy jajkiem. Potrzebujesz:

  • 2 kg papryki,
  • 2 kg pomidorów,
  • 2 kg cukinii,
  • 3 duże cebule,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka ostrej lub wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny.

Czasami zdarza się, że leczo wyjdzie za rzadkie i nie smakuje aż tak dobrze. Nie ma powodów do obaw. Wyjściem z sytuacji jest dorzucenie do niego kilku dodatkowych warzyw, aż konsystencja nieco się zagęści.

Jak długo pasteryzować leczo w słoikach na zimę? Przepis ideał na końcówkę lata

Z przygotowanych składników w ok. 1,5 godziny jesteś w stanie wykonać leczo do 5 słoików o pojemności 1000 ml. Wszystkie warzywa wcześniej dokładnie umyj, a paprykę oczyść z gniazd nasiennych, z kolei pomidorom usuń korzonki. Słoiki przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.

  1. Zacznij od pokrojenia w kostkę cukinii i pomidorów. Paprykę pokrój w paseczki, a cebulę w półplasterki.
  2. Do dużego garnka wlej odrobinę oleju roślinnego i rozgrzej. 
  3. Wrzuć przygotowaną cebulę i czekaj, aż się zeszkli.
  4. Wrzuć resztę warzyw.
  5. Wszystko mieszaj co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły do dna i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20-25 minut.
  6. Całość dopraw majerankiem, słodką papryką, ostrą lub wędzoną papryką i solą oraz pieprzem do smaku.
  7. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
  8. Gorące leczo przełóż do czystych i wyparzonych słoików.
  9. Mocno zakręć słoiki, a następnie pasteryzuj w garnku lub w piekarniku (ok. 20 minut).
Więcej o: