Lato jest idealnym czasem na przygotowanie przetworów na chłodniejsze, jesienne oraz zimowe miesiące. To świetny sposób na "zatrzymanie" letnich smaków w słoikach, aby cieszyć się nimi również poza sezonem. Wraz z końcem lata warto naszykować leczo, które sprawdzi się jako baza do wielu potraw, lecz także jako indywidualne danie.
Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?
Jak zagęścić leczo do słoików na zimę? Węgierska potrawa, która podbiła serca Polaków
Leczo w słoikach będzie świetną opcją na szybki obiad, gdy nie macie czasu na gotowanie. Do przygotowania dania jednogarnkowego wykorzystasz cukinie, paprykę oraz pomidory i uzupełnisz ulubionymi dodatkami - ryżem, kiełbasą czy jajkiem. Potrzebujesz:
- 2 kg papryki,
- 2 kg pomidorów,
- 2 kg cukinii,
- 3 duże cebule,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- łyżka majeranku,
- łyżeczka ostrej lub wędzonej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej roślinny.
Czasami zdarza się, że leczo wyjdzie za rzadkie i nie smakuje aż tak dobrze. Nie ma powodów do obaw. Wyjściem z sytuacji jest dorzucenie do niego kilku dodatkowych warzyw, aż konsystencja nieco się zagęści.
Jak długo pasteryzować leczo w słoikach na zimę? Przepis ideał na końcówkę lata
Z przygotowanych składników w ok. 1,5 godziny jesteś w stanie wykonać leczo do 5 słoików o pojemności 1000 ml. Wszystkie warzywa wcześniej dokładnie umyj, a paprykę oczyść z gniazd nasiennych, z kolei pomidorom usuń korzonki. Słoiki przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
- Zacznij od pokrojenia w kostkę cukinii i pomidorów. Paprykę pokrój w paseczki, a cebulę w półplasterki.
- Do dużego garnka wlej odrobinę oleju roślinnego i rozgrzej.
- Wrzuć przygotowaną cebulę i czekaj, aż się zeszkli.
- Wrzuć resztę warzyw.
- Wszystko mieszaj co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły do dna i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20-25 minut.
- Całość dopraw majerankiem, słodką papryką, ostrą lub wędzoną papryką i solą oraz pieprzem do smaku.
- Wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
- Gorące leczo przełóż do czystych i wyparzonych słoików.
- Mocno zakręć słoiki, a następnie pasteryzuj w garnku lub w piekarniku (ok. 20 minut).