Leczo

Natalia Korcelli-Włodarska/Magazyn Kuchnia 20.12.2019 00:09
(brak ocen)
OCEŃ
Leczo
Leczo
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Papryki kroimy na pół, usuwamy ogonki i gniazda nasienne, myjemy i osuszamy w ręczniku papierowym. Połówki papryk kroimy wzdłuż na paski. Pomidory sparzamy wrzątkiem, wkładamy do zimnej wody i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Bierzemy największą patelnię, jaką dysponujemy - warzywa nie powinny być nazbyt stłoczone. Na rozgrzanej patelni smażymy kostki boczku, aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy smalec, czekamy, aż się roztopi i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula się lekko przyrumieni, posypujemy ją sproszkowaną papryką i natychmiast dorzucamy paski zielonej papryki i ćwiartki pomidorów. Solimy. Smażymy na dość dużym ogniu, a kiedy większość wody zawartej w warzywach się wygotuje, ogień zmniejszamy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż papryka będzie miękka. Leczo można podawać jako dodatek do mięsa lub poddusić w nim kilka parówek, serdelków lub plasterków wędzonej kiełbasy i podać razem jako samodzielne danie. Można też wymieszać je z ugotowanym ryżem lub wbić do gotowego leczo kilka jajek i dusić chwilę, dopóki się nie zetną.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.