• Link został skopiowany

Ten biszkopt zawsze wychodzi i nie opada. Dodałam ten owoc i stał się lepszy niż z cukierni

Lato to czas w roku, kiedy to możemy cieszyć się najsmaczniejszymi owocami. Dobrze jest je wykorzystać na różne sposoby, by wydobyć z nich pełnię smaku. Ostatnio zrobiłam biszkopt i ułożyłam na nim ten owoc. Nie mogłam przestać go jeść, a blacha zniknęła w kilka minut.
Ciasto ze śliwkami bez miksera. Jest puszyste jak chmurka i prezentuje się po prostu zjawiskowo
fot. pixabay/ cokolatetnica

Latem, gdy słońce otula nas promieniami, a rynki uginają się od świeżych, soczystych owoców, kuchnia staje się prawdziwym polem do popisów. To właśnie teraz możemy sięgnąć po najlepsze owoce sezonu i przygotować z nich coś wyjątkowego. Często zastanawiamy się, jak najlepiej wykorzystać owoce, aby wydobyć z nich całą głębię smaku. Czasem wystarczy prosty pomysł, by stworzyć coś, co całkowicie zapadnie nam w pamięć.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Tym razem zdecydowałam się na coś, co łączy delikatność i puszystość z owocową słodyczą lata. Klasyczny biszkopt wzbogaciłam o soczyste, pełne smaku śliwki, które wspaniale komponują się z jego lekką strukturą. Efekt? Deser, który znika z talerzy w mgnieniu oka, a każdy, kto go spróbuje, prosi o dokładkę. To idealny sposób, by wykorzystać sezonowe owoce i stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.

Przepis na biszkopt ze śliwkami

Składniki

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 g masła - roztopionego i ostudzonego,
  • 500 g śliwek,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Odstaw na bok.
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C. Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp mąką.
  3. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając, aż masa będzie lśniąca i gęsta.
  4. Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku, delikatnie miksując na niskich obrotach.
  5. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, mieszając delikatnie szpatułką.
  6. Na koniec wlej roztopione, ostudzone masło i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  7. Gotowe ciasto przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułóż połówki śliwek, lekko wciskając je w ciasto.
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż biszkopt będzie złocisty, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
  9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
  10. Ciasto biszkoptowe ze śliwkami najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Jest idealne do popołudniowej kawy lub herbaty!
Więcej o: