Zupa pieczarkowa na szybko. Weź dwa sery, a każdy zakocha się w smaku
Zupa pieczarkowa to idealny pomysł na obiad, kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie, a ochota na coś pysznego nie odpuszcza. Przepis na zupę pieczarkową jest banalny, jednak ostatnio postanowiłam go nieco podrasować. Dodałam dwa sery - jeden grecki, drugi włoski. Rodzina już nie chce słyszeć o pieczarkowej w innej wersji.
Zupa pieczarkowa jest jedną z najczęściej gotowanych zup w polskich domach, przegrywa chyba jedynie z rosołem, pomidorową i ogórkową. Przepis na zupę pieczarkową jest banalny i poradzi sobie z nim każdy. Jednak żeby dodać jej smaku i kremowości, warto dorzucić do niej ser. A dokładniej dwa sery, ja postawiłam na fetę oraz ricottę. Wyszła tak pyszna, że w moim domu zdetronizowała ulubioną do tej pory zalewajkę.
Zobacz wideo jak uratować za słony rosół? Zobacz nasze wideo
Zupa pieczarkowa - przepis na szybki obiad jak z restauracji
Składniki:
- 500-700 g pieczarek,
- 1 por,
- ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
- czubata łyżka sera w typie greckiej fety,
- ok. 300 g ricotty,
- masło,
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
- do podania makaron lub grzanki.
Zupa pieczarkowa na dwóch serach - sposób wykonania:
- Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Ja obieram pieczarki tylko wtedy, kiedy "pokazały blaszki". Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Por posiekaj dość drobno. Możesz posiekać także dwa ząbki czosnku dla aromatu.
- Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu, pamiętaj, że pieczarki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj ricottę oraz fetę. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - pieczarki były solone oraz ser w typie fety także jest dość słony.
Zupę podawaj z grzankami lub ulubionym makaronem. Możesz dodać do niej także pulpeciki z mięsa mielonego. Wówczas pulpeciki wrzucaj bezpośrednio na gotującą się zupę. Dopraw je według gustu, do zupy pieczarkowej polecam pulpeciki z odrobiną rozmarynu lub tymianku.