• Link został skopiowany

Fasolka szparagowa na zimę. Robię specjalną zalewę i jest najlepsza na świecie

Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę do słoików? Łatwiejszy przepis chyba nie istnieje. Wystarczy po prostu oczyszczoną fasolkę włożyć do słoików i zalać zalewą. I właśnie zalewa jest w tym przepisie najważniejsza. Dwie przyprawy dodają jej powera.
Tak zrobisz najlepszą fasolkę szparagową na zimę. Pamiętaj o jednej rzeczy, a przetwory wyjdą idealnie
Tak zrobisz najlepszą fasolkę szparagową na zimę. Pamiętaj o jednej rzeczy, a przetwory wyjdą idealnie, istock/@Caet Moir

Fasolka szparagowa na zimę to od lat numer jeden na liście przetworów do zrobienia w moim domu. Jest pyszna, wyrazista i świetnie pasuje do obiadu lub jako przekąska albo składnik sałatek. Robię ją podobnie jak ogórki w zalewie curry, ale dodaję coś jeszcze. Ostra papryczka sprawia, że fasolka smakuje obłędnie. Nie zastanawiaj się więc, tylko już szukaj słoików i pędź na targ po fasolkę. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną fasolkę po bretońsku

Fasolka szparagowa na zimę do słoika - przepis wart milionów dolarów

Składniki:

  • świeża i oczyszczona fasolka szparagowa,
  • kilka ząbków czosnku (po 1 na każdy słoik).

Zalewa:

  • 1 l wody,
  • 1 pełna szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 łyżki przyprawy curry,
  • łyżeczka ostrej papryki.

Fasolka szparagowa na zimę - sposób wykonania:

  1. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki, które wysokością będą odpowiadać długości fasolki. Fasolkę oczyść i odetnij końcówki. Następnie włóż obrane ząbki czosnku i strączki pionowo do słoika. Nie muszą być ułożone bardzo ciasno.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i przyprawy. Możesz dodać także 2-3 listki laurowe dla aromatu. Zagotuj i ciepłą zalewą zalej słoiki. Następnie szczelnie zakręć.
  3. Przygotuj duży garnek i włóż do niego słoiki. Następnie zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez ok. 5 minut. Wyjmij słoiki i pozostaw do ostygnięcia.

Słoiki z taką fasolką szparagową na zimę będą znikać z piwnicy jeden za drugim. Jeśli chcesz, do zalewy dodaj kilka listków laurowych. Ja bardzo lubię tę przyprawę w przetworach. Możesz dołożyć także więcej czosnku i kawałek chrzanu. 

Więcej o: