Fasolka szparagowa na zimę to od lat numer jeden na liście przetworów do zrobienia w moim domu. Jest pyszna, wyrazista i świetnie pasuje do obiadu lub jako przekąska albo składnik sałatek. Robię ją podobnie jak ogórki w zalewie curry, ale dodaję coś jeszcze. Ostra papryczka sprawia, że fasolka smakuje obłędnie. Nie zastanawiaj się więc, tylko już szukaj słoików i pędź na targ po fasolkę.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną fasolkę po bretońsku
Fasolka szparagowa na zimę do słoika - przepis wart milionów dolarów
Składniki:
- świeża i oczyszczona fasolka szparagowa,
- kilka ząbków czosnku (po 1 na każdy słoik).
Zalewa:
- 1 l wody,
- 1 pełna szklanka cukru,
- 1,5 szklanki octu spirytusowego,
- 2 łyżki soli,
- 3 łyżki przyprawy curry,
- łyżeczka ostrej papryki.
Fasolka szparagowa na zimę - sposób wykonania:
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki, które wysokością będą odpowiadać długości fasolki. Fasolkę oczyść i odetnij końcówki. Następnie włóż obrane ząbki czosnku i strączki pionowo do słoika. Nie muszą być ułożone bardzo ciasno.
- Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i przyprawy. Możesz dodać także 2-3 listki laurowe dla aromatu. Zagotuj i ciepłą zalewą zalej słoiki. Następnie szczelnie zakręć.
- Przygotuj duży garnek i włóż do niego słoiki. Następnie zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez ok. 5 minut. Wyjmij słoiki i pozostaw do ostygnięcia.
Słoiki z taką fasolką szparagową na zimę będą znikać z piwnicy jeden za drugim. Jeśli chcesz, do zalewy dodaj kilka listków laurowych. Ja bardzo lubię tę przyprawę w przetworach. Możesz dołożyć także więcej czosnku i kawałek chrzanu.