Sałatka z ogórków na zimę: stary przepis. Pamiętaj o jednej czynności, bo inaczej ogórki będą miękkie

Przepis na sałatkę z ogórków na zimę jest w mojej rodzinie od dekad. Ta sałatka jest po prostu idealna i pasuje do każdego obiadu. Liczą się proporcje i jedna czynność. Przed pokrojeniem i włożeniem do słoików, musisz zrobić z ogórkami jedną rzecz.

Sałatka z ogórków na zimę to obowiązkowa pozycja do zrobienia w sezonie. Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a sałatka smakuje wybornie i pasuje zarówno do schabowego, jak i do pulpecików i gulaszu. Nie możesz jednak zapomnieć o tym, żeby wcześniej wymoczyć ogórki w zimnej wodzie. Dzięki temu będą chrupiące i jeszcze smaczniejsze.

Zobacz wideo Zobacz przepis na kiszone pomidory

Sałatka z ogórków na zimę - najlepsza do każdego obiadu

Składniki:

  • 2 kg średnich ogórków gruntowych,
  • 2 większe czerwone papryki (może być jedna czerwona i jedna żółta),
  • 2 marchewki,
  • 2 większe białe cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku.

Zalewa:

  • pół szklanki cukru,
  • 1 pełna łyżka soli,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki octu,
  • pełna łyżeczka czarnego pieprzu.

Sałatka z ogórków na zimę - sposób wykonania:

  1. Ogórki włóż do dużej miski lub zlewu i zalej zimną wodą. Mocz przez ok. 2 godziny. Następnie dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Przełóż je do miski i zasyp solą. Wymieszaj i odstaw, by puściły sok.
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Marchewkę obierz i pokrój w plastry, paprykę z kolei w cienkie paski, cebulę w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Z ogórków odlej wodę i dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki. Następnie dodaj zalewę: cukier, olej i ocet wraz z pieprzem. Dokładnie wymieszaj, przykryj miskę folią i odstaw na całą noc.
  4. Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki. Przełóż do nich sałatkę i zalewę. Następnie szczelnie zakręć.
  5. Teraz czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i wyłóż jego dno ściereczką. Ułóż słoiki tak, by jeden nie dotykał drugiego. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości i na wolnym ogniu zagotuj.
  6. Pasteryzuj sałatkę przez kwadrans i pozostaw w garnku do całkowitego ostygnięcia.
Więcej o: