-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka z ogórków na zimę: stary przepis. Pamiętaj o jednej czynności, bo inaczej ogórki będą miękkie
Sałatka z ogórków na zimę: stary przepis. Pamiętaj o jednej czynności, bo inaczej ogórki będą miękkie
Przepis na sałatkę z ogórków na zimę jest w mojej rodzinie od dekad. Ta sałatka jest po prostu idealna i pasuje do każdego obiadu. Liczą się proporcje i jedna czynność. Przed pokrojeniem i włożeniem do słoików, musisz zrobić z ogórkami jedną rzecz.
Sałatka z ogórków na zimę to obowiązkowa pozycja do zrobienia w sezonie. Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a sałatka smakuje wybornie i pasuje zarówno do schabowego, jak i do pulpecików i gulaszu. Nie możesz jednak zapomnieć o tym, żeby wcześniej wymoczyć ogórki w zimnej wodzie. Dzięki temu będą chrupiące i jeszcze smaczniejsze.
Zobacz wideo Zobacz przepis na kiszone pomidory
Sałatka z ogórków na zimę - najlepsza do każdego obiadu
Składniki:
- 2 kg średnich ogórków gruntowych,
- 2 większe czerwone papryki (może być jedna czerwona i jedna żółta),
- 2 marchewki,
- 2 większe białe cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki posiekanego koperku.
Zalewa:
- pół szklanki cukru,
- 1 pełna łyżka soli,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki octu,
- pełna łyżeczka czarnego pieprzu.
Sałatka z ogórków na zimę - sposób wykonania:
- Ogórki włóż do dużej miski lub zlewu i zalej zimną wodą. Mocz przez ok. 2 godziny. Następnie dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Przełóż je do miski i zasyp solą. Wymieszaj i odstaw, by puściły sok.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Marchewkę obierz i pokrój w plastry, paprykę z kolei w cienkie paski, cebulę w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Z ogórków odlej wodę i dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki. Następnie dodaj zalewę: cukier, olej i ocet wraz z pieprzem. Dokładnie wymieszaj, przykryj miskę folią i odstaw na całą noc.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki. Przełóż do nich sałatkę i zalewę. Następnie szczelnie zakręć.
- Teraz czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i wyłóż jego dno ściereczką. Ułóż słoiki tak, by jeden nie dotykał drugiego. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości i na wolnym ogniu zagotuj.
- Pasteryzuj sałatkę przez kwadrans i pozostaw w garnku do całkowitego ostygnięcia.