Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Szarlotka to jedno z najlepszych ciast na jesień. W końcu trzeba wykorzystać te pachnące jabłka! Nasza dzisiejsza propozycja to tradycyjna szarlotka. Sięgniemy po przepis jak za dawnych lat, kiedy kruche ciasto przygotowywano na... smalcu.
Jeśli macie obawy - od razu uspokajamy: w cieście nie czuć słonego, mięsnego posmaku. I oczywiście wybierzcie do niego smalec - czysty tłuszcz. Ten ze skwarkami i cebulką zostawcie do chleba.
Składniki:
Na ciasto:
Na masę jabłkową:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy smalec i masło. Siekając nożem, łączymy składniki i dodajemy kolejne: jajka, cukier, cukier z wanilią, masło i proszek do pieczenia. Wszystko wyrabiamy krótko dłońmi (tylko do połączenia składników) i zagniatamy w kulę. Dzielimy ją na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na pół godziny.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cukier oraz cynamon, smażymy. Gdy się zaczną rozpadać, dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy. Po chwili zdejmujemy masę z ognia i odstawiamy.
Formę do pieczenia wyklejamy schłodzonym ciastem (pierwszą kulą). Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15 minut. Potem wyjmujemy z pieca i wykładamy na ciasto masę jabłkową. Na sam wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto, aby powstała kruszonka. Szarlotkę pieczemy jeszcze przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Po wystudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.