Szarlotka na smalcu. Idealnie krucha i obłędnie pyszna. Jak u babci

Pamiętacie smak pysznej szarlotki, którą przygotowywała babcia? Dla wielu z nas to piękne wspomnienie z dzieciństwa. Dziś pomożemy wam odtworzyć przepis na doskonały jabłecznik jak za dawnych lat.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Szarlotka to jedno z najlepszych ciast na jesień. W końcu trzeba wykorzystać te pachnące jabłka! Nasza dzisiejsza propozycja to tradycyjna szarlotka. Sięgniemy po przepis jak za dawnych lat, kiedy kruche ciasto przygotowywano na... smalcu.

Szarlotka na smalcu - przepis

Jeśli macie obawy - od razu uspokajamy: w cieście nie czuć słonego, mięsnego posmaku. I oczywiście wybierzcie do niego smalec - czysty tłuszcz. Ten ze skwarkami i cebulką zostawcie do chleba.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki),
  • 125 g smalcu,
  • 125 g zimnego masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki zimnego mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii
Zobacz wideo Tarta z całymi jabłkami

Na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety),
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 2 łyżki masła

Jak upiec szarlotkę na smalcu?

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy smalec i masło. Siekając nożem, łączymy składniki i dodajemy kolejne: jajka, cukier, cukier z wanilią, masło i proszek do pieczenia. Wszystko wyrabiamy krótko dłońmi (tylko do połączenia składników) i zagniatamy w kulę. Dzielimy ją na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na pół godziny.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cukier oraz cynamon, smażymy. Gdy się zaczną rozpadać, dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy. Po chwili zdejmujemy masę z ognia i odstawiamy.

Formę do pieczenia wyklejamy schłodzonym ciastem (pierwszą kulą). Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15 minut. Potem wyjmujemy z pieca i wykładamy na ciasto masę jabłkową. Na sam wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto, aby powstała kruszonka. Szarlotkę pieczemy jeszcze przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Po wystudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.