Makowiec pęka? To przez kilka błędów, które często popełniamy. Jakich?

Pęknięty makowiec niby smakuje tak samo, ale umówmy się - wygląda naprawdę smutno. Czy da się tego uniknąć? Zdradzimy wam dzisiaj, dlaczego strucla pęka i co można na to poradzić.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Makowiec to ciasto, które wydaje się proste, ale może przysporzyć kłopotów. Podczas pieczenia strucla lubi pękać, co nie wygląda efektownie. Zwłaszcza jeśli chcemy, by ciasto prezentowało się naprawdę pięknie - na przykład na świątecznym czy jubileuszowym stole. Co zrobić, aby makowiec nie pękał? Podpowiadamy.

Dlaczego makowiec pęka?

Głównym powodem, dla którego ciasto pęka, jest jego rośnięcie i "puchnięcie". Powietrze po prostu je rozsadza. W końcu taka jest właśnie rola drożdży! Czasami problemem może być też zbyt duża ilość nadzienia w środku. Jeśli będziemy zbyt hojni, to możemy pożałować...

Co zrobić, aby makowiec nie pękał?

Na szczęście jest kilka sposobów, by uniknąć pęknięcia makowca. Co zrobić?

Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkową wkładką
  • dać wyrosnąć ciastu przed pieczeniem. Najlepiej dwa razy - przed rozwałkowaniem oraz przed pieczeniem,
  • zmniejszyć ilość nadzienia. Jeśli mamy za dużo farszu, nie dopychajmy go na siłę. Lepiej zagnieść dodatkową porcję ciasta i zrobić kilka drożdżówek,
  • ostatecznie, by utrzymać ciasto w ryzach, można zawinąć je w pergamin do pieczenia. Ważne jednak, aby przed zapakowaniem w papier, było wyrośnięte.

Jest jeszcze jedna opcja - zamiast piec makowiec z ciasta drożdżowego, które mocno wyrasta, można je zrobić z ciasta krucho-drożdżowego albo kruchego. Takie ciasto zachowuje się inaczej podczas pieczenia - łatwiej będzie uniknąć tego uszkodzenia.

A co jeśli makowiec pęknie?

Najlepszym sposobem na pęknięty makowiec jest... przyozdobienie go! Przygotujcie pyszny lukier z sokiem z cytryny i polejcie nim struclę. Dodatkowo możecie obsypać ją po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową albo kolorową posypką. Smacznego!

Więcej o: