Tradycyjny smalec ma wielu zwolenników, lecz niektórych koncepcja zajadania się tłuszczem zwierzęcym odstręcza. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przyrządzić we własnej kuchni w pełni warzywny zamiennik. Najlepiej użyć w tym celu białej fasoli. Jej zmiksowana konsystencja, wzbogacona o aromatyczne dodatki sprawia, że natychmiast nachodzi nas ochota na kolorowe kanapki.
Smalec z białej fasoli odznacza się delikatnym wędzonym smakiem, który zawdzięcza obecności odpowiedniej przyprawy. Wegańską pastę przyrządzisz z zaledwie kilku prostych produktów. Jedyne, czego bowiem potrzebujesz to: fasola z puszki, cebula i czosnek. Gwarantujemy, że nad jej aromatem będą się rozpływać wszyscy domownicy - w tym również ci uznawani za niejadków.
Składniki:
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, po czym wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Podsmażaj ją ok. 4-5 minut, tak by się zeszkliła. Pamiętaj, by cały czas ją mieszać - dzięki temu masz pewność, że się nie przypali. Pod koniec smażenia dodaj jeszcze obrany i posiekany czosnek.
W kolejnym kroku odcedź fasolę z zalewy i opłucz ją dokładnie pod bieżącą wodą. Umieść ją w kielichu blendera i zmiksuj wraz z podsmażoną cebulką i czosnkiem, a także przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodaj do niej łyżkę wody. Na koniec wymieszaj powstałą pastę z gotową lub samodzielnie uprażoną cebulką.
Domowy smalec możesz wykorzystać jako pyszne i pożywne smarowidło do kanapek. Najbardziej polecamy go do świeżego, ciemnego pieczywa. Wierzch kanapek śmiało wzbogać o ulubione dodatki, takie jak np.: plastry pomidora, ogórka lub sałatę. Smacznego!