Aromatyczny smalec z fasoli to mój hit kanapkowy. Robię go w mniej niż 10 minut, a rodzina prosi o więcej

Smalec z fasoli to pyszne smarowidło do kanapek, które przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej, ale i każdemu miłośnikowi aromatycznych past. Co najlepsze, przygotowanie go zajmuje tylko kilka minut. Poniżej przedstawiamy niezwykle prosty przepis.

Tradycyjny smalec ma wielu zwolenników, lecz niektórych koncepcja zajadania się tłuszczem zwierzęcym odstręcza. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przyrządzić we własnej kuchni w pełni warzywny zamiennik. Najlepiej użyć w tym celu białej fasoli. Jej zmiksowana konsystencja, wzbogacona o aromatyczne dodatki sprawia, że natychmiast nachodzi nas ochota na kolorowe kanapki.

Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

To moje ulubione smarowidło do kanapek. Przepadają za nim nawet wybredne dzieci

Smalec z białej fasoli odznacza się delikatnym wędzonym smakiem, który zawdzięcza obecności odpowiedniej przyprawy. Wegańską pastę przyrządzisz z zaledwie kilku prostych produktów. Jedyne, czego bowiem potrzebujesz to: fasola z puszki, cebula i czosnek. Gwarantujemy, że nad jej aromatem będą się rozpływać wszyscy domownicy - w tym również ci uznawani za niejadków.

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli (ok. 400 g),
  • 1 mała cebula biała,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • przyprawy: wędzona papryka, majeranek, sól, pieprz,
  • prażona cebulka.

Smalec z białej fasoli. Sposób przygotowania

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, po czym wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Podsmażaj ją ok. 4-5 minut, tak by się zeszkliła. Pamiętaj, by cały czas ją mieszać - dzięki temu masz pewność, że się nie przypali. Pod koniec smażenia dodaj jeszcze obrany i posiekany czosnek. 

W kolejnym kroku odcedź fasolę z zalewy i opłucz ją dokładnie pod bieżącą wodą. Umieść ją w kielichu blendera i zmiksuj wraz z podsmażoną cebulką i czosnkiem, a także przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodaj do niej łyżkę wody. Na koniec wymieszaj powstałą pastę z gotową lub samodzielnie uprażoną cebulką.

Domowy smalec możesz wykorzystać jako pyszne i pożywne smarowidło do kanapek. Najbardziej polecamy go do świeżego, ciemnego pieczywa. Wierzch kanapek śmiało wzbogać o ulubione dodatki, takie jak np.: plastry pomidora, ogórka lub sałatę. Smacznego!

Czym najchętniej smarujesz kanapki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.