Ten przepis na smalec domowej roboty jest w mojej rodzinie od 70 lat. Recepturę opracowała prababcia

W wielu domach na specjalne okazje przygotowane są dania lub wypieki, których przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tak jest też z tą recepturą na domowy smalec. Jest w mojej rodzinie od 70 lat i każdy go uwielbia!

Smalec, od dawien dawna, jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni, przechodząc przez pokolenia jako niezastąpiony dodatek do chleba. Dobrze przygotowany zyskuje unikalny smak, który jest wciąż doceniany zarówno na mniejszych rodzinnych spotkaniach jak i na dużych imprezach. Ten przepis sprawi, że każdy będzie pytał jak go zrobić.

Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Z czego robi się smalec? Potrzebne są tylko 4 składniki

Smalec to nic innego jak wytopiony tłuszcz zwierzęcy. W Polsce najczęściej przygotowuje się go ze słoniny wieprzowej, ale coraz większą popularność zyskuje także ten wołowy i gęsi. Najczęściej dodaje się do niego różne dodatki.

Ten przepis na smalec domowej roboty jest w mojej rodzinie od 70 lat. Potrzebujesz do niego tylko 4 składników:

  • 500 g słoniny
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka soli (można dostosować ilość do własnych upodobań)

Z czego robi się smalec? Potrzebne są tylko 4 składnikiZ czego robi się smalec? Potrzebne są tylko 4 składniki Z czego robi się smalec? Potrzebne są tylko 4 składniki. Foto: ablokhin/iStock.com

Jak zrobić domowy smalec z cebulką i skwarkami? Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

Przygotowanie tego wyjątkowego dodatku do chleba nie jest trudne. Oto instrukcja:

  • Słoninę pokrój na małe kawałki. Najlepiej sprawdzi się tu drobna kostka.
  • Umieść pokrojoną słoninę w garnku na średnim ogniu i podgrzewaj, aż zacznie się topić. Proces ten wymaga czasu.
  • Gdy słonina zacznie się topić, zmniejsz ogień i kontynuuj podgrzewanie, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
  • Gotuj całość na niskim ogniu przez około 20 minut.
  • Gdy tłuszcz będzie prawie cały wytopiony, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Pozostaw na około 10 minut, lub mniej aż całość się podsmaży, a smaki się wymieszają.
  • Teraz możemy dodać soli.
  • Gdy smalec jest gotowy, przelej go do wybranego naczynia lub słoika.
  • Pozwól smalcowi ostygnąć przed zamknięciem słoika i przechowuj go w lodówce.

Warto podawać go w towarzystwie ogórka kiszonego, cebuli i wiejskiego chleba

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.