To najlepszy chlebek bananowy. Przepis wychodzi za każdym razem. Wszystko zrobisz w jednej misce

Pieczesz w swoim domu chlebek bananowy? Przepis, który dziś zdradzimy, sprawi, że będzie pojawiał się na twoim stole cały czas. Jego skórka jest chrupiąca a wnętrze aromatyczne i wilgotne.

Chlebek bananowy to pyszna i aromatyczna przekąska, idealna na śniadanie lub podwieczorek. Warto przygotować go zwłaszcza jeżeli w naszym domu posiadamy banany, które są już bardzo miękkie. Wypiekany z takich okazów, chlebek ma delikatną konsystencję i bogaty smak, który rozpływa się w ustach.

Zobacz wideo Banany są zdrowsze niż myślisz. A na dodatek pomagają rzucić palenie!

Chlebek bananowy: przepis jest prosty i tani. Zdradziła mi go babcia

Idealny przepis na chlebek bananowy zdradziła mi już dawno moja babcia. Zawsze jest chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Dodatkowo nic nie marnuje, ponieważ porcja jest w sam raz na kolacje lub śniadanie a w przepisie wykorzystuje mocno dojrzałe banany, które musiałabym inaczej wyrzucić. Oto potrzebne składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 2 banany,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • wiórki kokosowe do smaku. 
Od dziś piekę tylko ten chlebek bananowy! Przepis zdradziła mi babcia
Od dziś piekę tylko ten chlebek bananowy! Przepis zdradziła mi babcia Od dziś piekę tylko ten chlebek bananowy! Przepis zdradziła mi babcia. Foto: archiwum prywatne kobieta.gazeta.pl

Najprostszy chlebek bananowy. Przygotujesz go w godzinę

Oto jak w szybki sposób przygotować ten pyszny chlebek:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj mniejszą keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • W szklanej lub metalowej misce ubij jajka razem z cukrem. Stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając.
  • Następnie dodaj rozgniecione widelcem banany. Kontynuuj mieszanie, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Do miski dorzuć mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj. 
  • Przelej ciasto do przygotowanej keksówki i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut lub tzw. suchego patyczka. 

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut, a następnie wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.

Więcej o: