Stary przepis na pączki. Puszyste, lekkie i z pysznym nadzieniem. Kluczowe są jajka!

Stary przepis na pączki to receptura, która zawsze się sprawdza. Oparta na najlepszej mące, drożdżach i jajkach. Oczywiście przekąski będą smażone na smalcu. Jak je przygotować? Nasza propozycja na tłusty czwartek. Sprawdź, jak dawniej robiono pączki.
Zobacz wideo Tłusty Czwartek. Kolejka pod najstarszą pączkarnią w Warszawie

Tłusty czwartek świętujemy już od rana. W całej Polsce można natknąć się długie kolejki do cukierni, czy piekarni. Sklepowe półki uginają się od pączków z przeróżnym nadzieniem. W ofercie są także tradycyjne chruściki. Jeśli jednak poszukujecie deseru sprzed lat, to warto wykorzystać stary przepis na pączki.

Tradycja w najlepszym wydaniu. Stary przepis na pączki

Tradycyjne pączki serwowane były z konfiturą z róży. Nie używano oleju do smażenia, ale korzystano wyłącznie ze smalcu. Kluczowe były także jaja prosto od domowej kurki. Stary przepis na pączki opiera się także na mące pszennej typu 500. Nie wolno zapominać o dodatku masła. 

Składniki na ciasto:

  • kg mąki pszennej,
  • 150 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 500 ml mleka,
  • jajko,
  • 6 żółtek,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • konfitura z różny lub marmolada,
  • smalec,
  • cukier puder.

Zaczyn:

  • łyżka mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki ciepłego mleka,
  • 100 g świeżych drożdży.

Jeśli chodzi o smażenie pączków na smalcu, to wielokrotnie zaznaczaliśmy, aby unikać produktów z supermarketów. Najlepszej jakości tłuszcz kupimy w typowych sklepach mięsnych lub przyzakładowych sklepach nieopodal ubojni. Decydując się na kostkę smalcu z marketu, często możemy trafić na słabą jakość, przez co pączki będą brzydko pachnieć.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Stary przepis na pączki. Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki przekładamy wszystkie składniki. Rozgniatamy palcami drożdże, aby się rozpuściły w ciepłym mleku. 
  2. Następnie dokładnie mieszamy zaczyn to uzyskania jednolitej konsystencji. Po czym przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
  3. Do wysokiej misy lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, wbijamy jajko, wlewamy żółtka, spirytus oraz mleko. Zagniatamy jednolite ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone i ostudzone masło. 
  4. Ciasto zagniatamy przez około 15 minut. Pod koniec kilkakrotnie uderzamy wałkiem, aby je napowietrzyć. Następnie przekładamy do misy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny.
  5. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę. Rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. 
  6. Na każdym krążku kładziemy po łyżce konfitury lub marmolady. Na wierzch kładziemy drugi krążek ciasta. Zlepiamy z dolną warstwą tak, aby nie było żadnej dziurki.
  7. Przygotowane pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
  8. Smalec rozpuszczamy w wysokiej patelni lub rondlu. Podgrzewamy do temperatury 180 st. C.
  9. Gotowe pączki wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy z każdej strony przez około trzy minuty. 
  10. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy usmażone pączki i przekładamy na talerz. Studzimy.
  11. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA