Pączki kładzione łyżką bez drożdży. Nie musisz zagniatać ciasta. Szybki przepis na tłusty czwartek

Pączki kładzione łyżką z serkiem homogenizowanym to mega szybkie rozwiązanie na tłusty czwartek. Nie musisz robić zaczynu, nie trzeba czekać godzinami, aż ciasto urośnie, a smażenie trwa kilka minut. Przepis jest prosty i zawsze się udaje.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Pączki kładzione łyżką są świetną alternatywą dla wszystkich, którzy nie mają czasu za robienie zaczynu i czekanie aż ciasto wyrośnie. Wystarczy kilka prostych składników i olej rzepakowy do smażenia. Pączki będą bardzo delikatne i puszyste w środku. Idealne na tłusty czawartek.

Przepis na pączki kładzione łyżką z serkiem homogenizowanym

Proste i szybkie pączki to coś, czego szukamy, aby zjeść domowo i tradycyjnie bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. Wystarczy wybrać ulubiony serek waniliowy, aby nadać pączkom wyjątkowego smaku. Dużą zaletą jest brak cukru w cieście.

Składniki:

  • 300 ml serka homogenizowanego,
  • 3 jajka,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania,
  • ulubiona konfitura.

Pączki można smażyć za pomocą dużych łyżek lub ich mniejszych odpowiedników. Wszystko zależy wyłącznie od naszych upodobań. Do nadziewania przyda się szpryca cukiernicza dostępna niemal w każdym sklepie ze sprzętem kuchennym. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pączki kładzione łyżką. Przepis krok po kroku

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę. 
  2. Dodajemy proszek do pieczenia, jajka oraz serek homogenizowany.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. W wysokim garnku podgrzewamy olej rzepakowy. Ważne, aby jego ilość stanowiła połowę naczynia. W tym celu warto wykorzystać garnek o mniejszej średnicy. Nie będzie konieczności wlewania kilku litrów tłuszczu.
  5. Wyrobione ciasto nakładamy na łyżkę. Za pomocą drugiej ściągamy ciasto z łyżki i wrzucamy bezpośrednio na mocno rozgrzany olej. Czynność powtarzamy. 
  6. Pączki smażymy do momentu, aż mocno się zarumienią.
  7. Następnie wyciągamy je z tłuszczu i kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 
  8. Kiedy pączki nieco przestygną, nadziewamy je dowolną konfiturą.
  9. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.