Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Pączki kładzione łyżką są świetną alternatywą dla wszystkich, którzy nie mają czasu za robienie zaczynu i czekanie aż ciasto wyrośnie. Wystarczy kilka prostych składników i olej rzepakowy do smażenia. Pączki będą bardzo delikatne i puszyste w środku. Idealne na tłusty czawartek.
Przepis na pączki kładzione łyżką z serkiem homogenizowanym
Proste i szybkie pączki to coś, czego szukamy, aby zjeść domowo i tradycyjnie bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. Wystarczy wybrać ulubiony serek waniliowy, aby nadać pączkom wyjątkowego smaku. Dużą zaletą jest brak cukru w cieście.
Składniki:
- 300 ml serka homogenizowanego,
- 3 jajka,
- 240 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania,
- ulubiona konfitura.
Pączki można smażyć za pomocą dużych łyżek lub ich mniejszych odpowiedników. Wszystko zależy wyłącznie od naszych upodobań. Do nadziewania przyda się szpryca cukiernicza dostępna niemal w każdym sklepie ze sprzętem kuchennym.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pączki kładzione łyżką. Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiewamy mąkę.
- Dodajemy proszek do pieczenia, jajka oraz serek homogenizowany.
- Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- W wysokim garnku podgrzewamy olej rzepakowy. Ważne, aby jego ilość stanowiła połowę naczynia. W tym celu warto wykorzystać garnek o mniejszej średnicy. Nie będzie konieczności wlewania kilku litrów tłuszczu.
- Wyrobione ciasto nakładamy na łyżkę. Za pomocą drugiej ściągamy ciasto z łyżki i wrzucamy bezpośrednio na mocno rozgrzany olej. Czynność powtarzamy.
- Pączki smażymy do momentu, aż mocno się zarumienią.
- Następnie wyciągamy je z tłuszczu i kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Kiedy pączki nieco przestygną, nadziewamy je dowolną konfiturą.
- Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.