Konfitura z pigwy - przepis na jesienny rarytas z sezonowych owoców. Idealny do wypieków i śniadań

Wśród jesiennych przetworów nie może zabraknąć konfitury z pigwy. Must have każdej spiżarni, przygotowany z sezonowych owoców świetnie smakuje dodany do wypieków, domowych placków czy słodkich śniadań. Poza cukrem warto dodać także cynamon - przyprawa nada zimowego klimatu i wyrazistego charakteru.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jesień obfituje w wiele dóbr. W kuchni królują grzyby, warzywa i pyszne owoce takie jak śliwki, jabłka czy gruszki. Nieco mniej popularnym, ale równie smacznym rarytasem jest pigwa, którą najczęściej dodajemy do herbaty. Przepis na konfiturę to prawdziwy must have - smak jest wręcz wyborny!

Konfitura z pigwy - oryginalny smak jesieni

Owoce pigwy mają charakterystyczny wygląd, zapach i oczywiście smak. Sezonowy rarytas często jest niesłusznie niedoceniany, tymczasem to doskonałe źródło witamin, jak i smaczny dodatek do wypieków, deserów czy herbaty. Przetwory przygotowane z pigwy takie jak dżemy, konfitury, soki czy syropy to must have każdej spiżarni. 

Ciekawy owoc jest twardy i duży - rozmiarem może przypominać solidną gruszkę. Pigwa często jest mylona z pigwowcem, jest to jednak zupełnie inna roślina, która także różni się smakiem. "Polska cytryna" smakuje dość podobnie co jabłko, lecz jest bardziej cierpka i znacznie bardziej kwaśna. Dlatego najczęściej przygotowuje się z niej słodkie przetwory - cukier idealnie łączy się z kwaskiem owoców. Przepis na konfiturę z pigwy jest bardzo prosty, wystarczy podgotować owoce w wodzie z cukrem, tak by były miękkie przełożyć do słoików i zawekować. 

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Przepis na konfiturę z pigwy

Składniki: 

  • 1,5 kg pigwy, 
  • 0,5 cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 kawałki cynamonu.

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce dokładnie myjemy i obieramy z twardej skóry. Bez solidnego i ostrego noża się nie obejdzie. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy pigwę w grubą kostkę. 
  2. Produkt przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Dodajemy też cynamon. 
  3. Gotujemy na małym ogniu, tak długo aż owoc zmięknie i powstanie kremowa konsystencja. 
  4. Gotowe powidła przekładamy do sparzonych słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut. 
  5. Słoiki studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu. 
  6. Wariant - do pigwy można dodać także jabłka, smak będzie równie ciekawy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.