Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jesień obfituje w wiele dóbr. W kuchni królują grzyby, warzywa i pyszne owoce takie jak śliwki, jabłka czy gruszki. Nieco mniej popularnym, ale równie smacznym rarytasem jest pigwa, którą najczęściej dodajemy do herbaty. Przepis na konfiturę to prawdziwy must have - smak jest wręcz wyborny!
Owoce pigwy mają charakterystyczny wygląd, zapach i oczywiście smak. Sezonowy rarytas często jest niesłusznie niedoceniany, tymczasem to doskonałe źródło witamin, jak i smaczny dodatek do wypieków, deserów czy herbaty. Przetwory przygotowane z pigwy takie jak dżemy, konfitury, soki czy syropy to must have każdej spiżarni.
Ciekawy owoc jest twardy i duży - rozmiarem może przypominać solidną gruszkę. Pigwa często jest mylona z pigwowcem, jest to jednak zupełnie inna roślina, która także różni się smakiem. "Polska cytryna" smakuje dość podobnie co jabłko, lecz jest bardziej cierpka i znacznie bardziej kwaśna. Dlatego najczęściej przygotowuje się z niej słodkie przetwory - cukier idealnie łączy się z kwaskiem owoców. Przepis na konfiturę z pigwy jest bardzo prosty, wystarczy podgotować owoce w wodzie z cukrem, tak by były miękkie przełożyć do słoików i zawekować.
Przepis na konfiturę z pigwy
Składniki:
Sposób przygotowania: