18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Nalewka z pigwy - przepis babci. Zastąp cukier tym składnikiem, a przeziębienie odejdzie w zapomnienie

Nalewka z pigwy to babcine remedium na niestrawność i przeziębienie. Można jednak sprawić, że jej dobroczynne właściwości będą jeszcze większe - wystarczy zastąpić cukier innym składnikiem. Nie oznacza to jednak, że trunek będzie pozbawiony słodyczy - wręcz przeciwnie, jego smak zyska nowych walorów.

Nalewka z pigwy na miodzie to prawdziwy game changer jeśli chodzi o domowe trunki. Napój nie tylko nie straci na słodyczy, ale zyska dodatkowych walorów smakowych i zdrowotnych.

Nalewka z pigwy i jej dobroczynne właściwości

Miód ma właściwości odżywcze, bakteriobójcze i wspomagające odporność. Z kolei pigwa jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B i potasu. Dzięki temu w jesienne i zimowe dni żadne przeziębienie nie będzie straszne.

Warto sięgnąć po nią zwłaszcza po ciężkostrawnym posiłku lub w czasie przeziębień. Polecana jest zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy spadki odporności są szczególnie odczuwalne.

Zobacz wideo Ku-ku, ku-ku. Lepsza kukułka w kieliszku, niż gołąb na dachu

Nalewka z pigwy - przepis na domowy trunek. Dodatek miodu nada mu nowy wymiar

  • kilogram dojrzałych owoców pigwy,
  • pół litra spirytusu 95 proc.,
  • pół litra wódki czystej 40 proc.,
  • kilogram płynnego miodu, najlepiej lipowego lub akacjowego.

Pigwy dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Przygotowując owoce do nalewki, warto pamiętać, że są one dość twarde, dlatego trzeba używać do ich krojenia ostrego noża.

Przygotowane owoce umieść w trzylitrowym słoju i zalej wódką i spirytusem. Następnie szczelnie zakręć i odstaw na miesiąc. Co kilka dni potrząsaj mocno słojem.

Po miesiącu przelej alkohol do osobnej butli, a pigwę zalej miodem i odstaw na kolejne dwa tygodnie. Po tym czasie powstały syrop połącz ze zlanym wcześniej alkoholem, wymieszaj i odstaw na kolejne dwa tygodnie.

Po upływie tego czasu rozlej trunek do butelek i odstaw do piwnicy na co najmniej trzy miesiące. Po tym czasie nalewka z pigwy będzie gotowa do spożycia. 

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA