Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Nalewka z pigwy na miodzie to prawdziwy game changer jeśli chodzi o domowe trunki. Napój nie tylko nie straci na słodyczy, ale zyska dodatkowych walorów smakowych i zdrowotnych.
Miód ma właściwości odżywcze, bakteriobójcze i wspomagające odporność. Z kolei pigwa jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B i potasu. Dzięki temu w jesienne i zimowe dni żadne przeziębienie nie będzie straszne.
Warto sięgnąć po nią zwłaszcza po ciężkostrawnym posiłku lub w czasie przeziębień. Polecana jest zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy spadki odporności są szczególnie odczuwalne.
Pigwy dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Przygotowując owoce do nalewki, warto pamiętać, że są one dość twarde, dlatego trzeba używać do ich krojenia ostrego noża.
Przygotowane owoce umieść w trzylitrowym słoju i zalej wódką i spirytusem. Następnie szczelnie zakręć i odstaw na miesiąc. Co kilka dni potrząsaj mocno słojem.
Po miesiącu przelej alkohol do osobnej butli, a pigwę zalej miodem i odstaw na kolejne dwa tygodnie. Po tym czasie powstały syrop połącz ze zlanym wcześniej alkoholem, wymieszaj i odstaw na kolejne dwa tygodnie.
Po upływie tego czasu rozlej trunek do butelek i odstaw do piwnicy na co najmniej trzy miesiące. Po tym czasie nalewka z pigwy będzie gotowa do spożycia.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl