• Link został skopiowany

My mamy smalec, a Francuzi dużo lepsze smarowidło. Jak zrobić rilettes? Wybierz te mięsa

Kto z nas nie lubi od czasu do czasu przyswoić solidnej pajdy chleba obficie posmarowanej smalcem z mnóstwem skwarek i cebulką, obowiązkowo z ogórkiem kiszonym? To przysmak nie w kij dmuchał, ale możesz mi wierzyć lub nie, ale Francuzi robią coś jeszcze lepszego. Rilettes przypomina coś między smalcem a konserwą i smakuje tak, że można wyjadać prosto ze słoika. Podpowiemy ci, jak zrobić smarowidło po francusku - zakochasz się.
Rilettes z wieprzowiny - przepyszne smarowidło rodem z Francji
Dream79 /Shutterstock

My mamy smalec i pasztety, Francuzi tapenadę i rilettes. O tapenadzie już kiedyś było kilka słów, więc dziś na tapet bierzemy inne francuskie smarowidło i moim zdaniem dużo, dużo lepsze. Oryginalnie rillettes robi się z mięsa wieprzowego, które najpierw wolno gotuje się z przyprawami, następnie dusi się w białym, wytrawnym winie. Konsystencję może mieć różną, najczęściej przypomina znany nam smalec, ale z większymi, wyczuwalnymi kawałkami mięsa, którego jest dużo więcej niż samego tłuszczu.

Przepis na rilettes jest bardzo łatwy, ale wymaga czasu, cierpliwości i porządnego garnka, najlepiej z grubym dnem. No i najważniejsze - mięso. Jakie wybrać, żeby nasze smarowidło było wyśmienite? Postaw na trzy rodzaje: karkówkę, boczek i podgardle. Reszta to drobiazgi i przyprawy, które na pewno masz w kuchennej szafce. 

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Przepyszne francuskie smarowidło. Jak zrobić rilettes z wieprzowiny?

Składniki:

  • ok. 800 g karkówki, najlepiej lekko przerośniętej, 
  • 500 g surowego boczku, 
  • ok. 200 g wędzonego, surowego podgardla, 
  • 150 g smalcu, najlepiej swojskiego, 
  • 2 niewielkie cebule, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • 300 ml białego wytrawnego wina, 
  • 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego, 
  • sól, pieprz ziarnisty,
  • szczypta cukru,
  • kilka goździków,
  • kilka ziaren jałowca,
  • liścia laurowe.

Francuskie rilettes z wieprzowiny - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie rilettes zacznij od przygotowania mięsa. Osusz je i wszystko pokrój w dość sporą kostkę o wymiarach mniej więcej 3 cm x 3 cm. Następnie przygotuj solidny garnek z grubym dnem i dołóż smalec. 
  2. Dodaj mięso pokrojone w kostkę, surową cebulę posiekaną w piórka (nie muszą być drobne) oraz posiekany czosnek. Następnie zalej wodą tak, by tylko lekko przykrywała mięso i na minimalnym ogniu zagotuj.
  3. Zbierz szumowiny, dodaj przyprawy: łyżkę soli, pół łyżki cukru, łyżkę pieprzu ziarnistego, 3-4 listki laurowe, 3-4 goździki, 3-4 ziarna jałowca i gotuj do miękkości przynajmniej przez dwie godziny. 
  4. Kiedy mięso będzie już całkiem miękkie, dodaj wino i ocet. Dalej gotuj na minimalnej mocy palnika, aż nadmiar wody wyparuje i pozostanie tylko mięso z warstwą tłuszczyku. Mięso powinno być tak miękkie, żeby z łatwością rozchodziło się w palcach. 
  5. Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki, przełóż do nich gorące smarowidło i na wierzch wlej warstwę tłuszczu. Pozostaw do ostygnięcia i włóż do lodówki. Bez zawekowania przechowuj przez ok. 10 dni. Jeśli chcesz cieszyć się smarowidłem dłużej, zapasteryzuj słoiki przez 10 minut we wrzącej wodzie. Wówczas przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu powinny wytrzymać nawet pół roku.

Wskazówka: Rilettes najczęściej robi się z wieprzowiny, ale możesz połączyć wieprzowinę z wołowiną lub baraniną. Pyszne jest także rilettes z kaczki, a prawdziwym rarytasem jest smarowidło z dziczyzny. Jeśli stawiasz na kaczkę, dodaj trochę więcej cukru i majeranek, natomiast do wersji z dziczyzną dołóż tymianek i więcej jałowca

Więcej o: