Żadne jajka. To najlepsze smarowidło do kanapek i nie tylko. Zrób na sylwestra, goście będą zachwyceni

Pasta z oliwek czarnych, czyli popularna tapenada, to doskonały pomysł na pyszną przekąskę sylwestrową i nie tylko. Zrobisz ją w mig i zaledwie z kilku składników, do tego zawsze wychodzi obłędna w smaku.

Tapenada, czyli prowansalska pasta z czarnych oliwek to przepyszne i proste w przyrządzeniu smarowidło do kanapek, dodatek do sałatek, makaronów czy mięs. Najczęściej podawana jest na chrupiącej bagietce. Będzie doskonałą przekąską zarówno na sylwestra, jak i na co dzień. Tym bardziej że robi się błyskawicznie.

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Jakie przystawki zrobić na sylwestra? Pasta z oliwek czarnych będzie idealna

Przygotowanie tapenady jest dziecinnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Pamiętaj jedynie, że po zrobieniu najlepiej włożyć ją do lodówki na 30 minut. Ponieważ szybko ciemnieje, dobrze zabrać się za to dosłownie godzinkę przed przyjściem gości. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że wyjdzie nie tylko pyszna, lecz także będzie ładnie wyglądać. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 200 g czarnych wydrylowanych oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia,
  • opcjonalnie: kilka orzeszków włoskich (lub nerkowca), 2-3 filety anchois, 5 fig suszonych.
  • pieczywo, najlepiej bagietki. 

PORADA! Gotową pastę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni. Zamiast czarnych oliwek, równie dobrze sprawdzą się zielone.

Oliwki czarne
Oliwki czarne Fot. Pixabay/ hyeonju88

Z czego można zrobić pastę na kanapki? Przepis na tapenadę krok po kroku

Jak wspomnieliśmy wcześniej, przygotowanie pasty jest naprawdę łatwe. Jeśli chcesz użyć fig, które dodadzą jej słodkawego smaku, zacznij od pokrojenia ich na mniejsze kawałki. Posiekaj również czosnek. Co dalej?

  1. Do wysokiego pojemnika przełóż oliwki, oliwę z oliwek, posiekany czosnek, kapary, opcjonalnie figi, orzechy i anchois. 
  2. Zblenduj z pomocą blendera, ale uwaga! Prawdziwa tapenada nie powinna mieć idealnie gładkiej konsystencji, także nie przesadź. Grudki są jak najbardziej wskazane.
  3. Pastę dopraw do smaku i porządnie wymieszaj. Schowaj do lodówki na 30 minut. Po tym czasie będzie gotowa do podania.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: