Tapenada, czyli prowansalska pasta z czarnych oliwek to przepyszne i proste w przyrządzeniu smarowidło do kanapek, dodatek do sałatek, makaronów czy mięs. Najczęściej podawana jest na chrupiącej bagietce. Będzie doskonałą przekąską zarówno na sylwestra, jak i na co dzień. Tym bardziej że robi się błyskawicznie.
Przygotowanie tapenady jest dziecinnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Pamiętaj jedynie, że po zrobieniu najlepiej włożyć ją do lodówki na 30 minut. Ponieważ szybko ciemnieje, dobrze zabrać się za to dosłownie godzinkę przed przyjściem gości. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że wyjdzie nie tylko pyszna, lecz także będzie ładnie wyglądać. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
PORADA! Gotową pastę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni. Zamiast czarnych oliwek, równie dobrze sprawdzą się zielone.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, przygotowanie pasty jest naprawdę łatwe. Jeśli chcesz użyć fig, które dodadzą jej słodkawego smaku, zacznij od pokrojenia ich na mniejsze kawałki. Posiekaj również czosnek. Co dalej?
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.